Αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου η Κίνα ξεκίνησε μια νέα, -για την ακρίβεια την 41η- επιστημονική αποστολή της στην Ανταρκτική.
Περιλαμβάνει δύο παγοθραυστικά ερευνητικά πλοία και ένα φορτηγό πλοίο, που μεταφέρει υλικό υποστήριξης.
Μέρος της αποστολής -που θα κρατήσει μέχρι τον Μάιο του 2025- είναι η συνέχιση των ερευνών για τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα της Ανταρκτικής.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Βασικός στόχος πάντως είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής συμπληρωματικών υποδομών στον κινεζικό σταθμό Κινλίνγκ.
Αποτελεί την πέμπτη ερευνητική εγκατάσταση που έχει φτιάξει το Πεκίνο κοντά στον νότιο πόλο, εν προκειμένω σε στρατηγική θέση στην παγωμένη Θάλασσα Ρος.
Εντάσσεται στο πλαίσιο των εντεινόμενων προσπαθειών της Κίνας να ενισχύσει το έρεισμά της στην ευρύτερη περιοχή.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Δεν είναι η μόνη.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Καθώς οι πάγοι λιώνουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερειπωμένη και φιλήσυχη, πλην όμως πλούσια σε πόρους Ανταρκτική εξελίσσεται σε νέο πεδίο γεωπολιτικής κόντρας.
Ανάλογο σκηνικό είχε επικρατήσει και κατά τις αρχές του περασμένου αιώνα, πλην όμως υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, όταν μια σειρά αποικιοκρατικών δυνάμεων της εποχής και παρακείμενων κρατών είχαν εγείρει διεκδικήσεις στη νοτιότερη, ακατοίκητη ήπειρο της Γης.
Οι διενέξεις -εδαφικές και επί των υδάτων της- υποτίθεται ότι έληξαν με τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, που μπήκε σε εφαρμογή το 1961 και πλέον φέρει την υπογραφή συνολικά 57 κρατών.
Απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες και εξορύξεις, διακηρύττοντας ότι η Ανταρκτική θα μπορούσε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, για τις ανάγκες της επιστημονικής έρευνας και με προστασία του μοναδικού οικοσυστήματός της.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_3"); }); Όμως οι πιέσεις για την αναθεώρησή της εντε...