Έρευνα: Το κρασί στη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου Ημερομηνία:
18/12/2024, 10:24 - Εμφανίσεις: 118
Η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal».
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν άτομα υψηλού κινδύνου και παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως 5 χρόνια Η καινοτομία της μελέτης εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία είναι στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού και ονομάζεται τρυγικό οξύ, στα ούρα των συμμετεχόντων.
Όπως καταγράφουν, αυτό είναι ένα «αντικειμενικό και αξιόπιστο μέτρο» της κατανάλωσης κρασιού.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που έχει θέσει υπό διερεύνηση την επίδραση της μεσογειακής διατροφής (με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά) σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά είτε είχαν διαβήτη τύπου 2 είτε είχαν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολικό βάρος ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Οι 1.232 συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έναν χρόνο μεσογειακής διατροφής.
Σε σύνολο παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως 5 χρόνια.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Κρασί: Η σημασία της ποσότητας Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώθηκε κατά 50% σε όσους έπιναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έπιναν πολύ λίγο ή καθόλου κρασί.