Συναγερμός στην ΕΕ: η λιστερίωση σε επίπεδα ρεκόρ Ημερομηνία:
17/12/2024, 07:08 - Εμφανίσεις: 116
Συναγερμό έχει προκαλέσει το αυξημένο επίπεδο κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ετήσια έκθεση για τις ζωονόσους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) είναι αποκαλυπτική.
Η λιστερίωση έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Άλλες κοινές ασθένειες όπως η καμπυλοβακτηρίωση και η σαλμονέλλωση παραμένουν επίσης σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία.
Αύξηση της Λιστερίωσηςgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); – Το 2023, αναφέρθηκαν 2.952 περιπτώσεις λιστερίωσης στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά την περίοδο 2019-2023.
– Οι πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση (RTE).
Για παράδειγμα: καπνιστός σολομός, προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά και, πιο πρόσφατα, κατεψυγμένα φρούτα του δάσους.
– Η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται και με την γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης. Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 χρόνων) και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις είναι πιο ευάλωτα στη λιστερίωση.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Καμπυλοβακτηρίωση και Σαλμονέλλωση – Η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνή ζωονόσος στην ΕΕ, με 148.181 κρούσματα το 2023.
Αυτό σημειώνοντας αύξηση εν συγκρίσει με τα 139.225 κρούσματα του 2022.
– Η σαλμονέλλωση είναι η δεύτερη συχνότερη μόλυνση, με 77.486 κρούσματα το 2023, επίσης αυξημένα εν συγκρίσει με τα 65.478 του 2022.
– Μόνο 15 κράτη μέλη της ΕΕ κατάφεραν να τηρήσουν τους στόχους μείωσης της Salmonella σε πουλερικά.
Αριθμός μειωμένος από τα 19 κράτη μέλη που είχαν πετύχει τους στόχους το 2022.
Επιδημίες Τροφιμογενών Ασθενειών – Το 2023, αναφέρθηκαν 5.691 επιδημίες τροφιμογενών ασθενειών, με ελαφρά μείωση εν συγκρίσει με το 2022.
Πάντως, αυξήθηκαν οι θάνατοι και οι νοσηλείες, με τους θανάτους να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_3"); }); – Η Salmo...