To Λονδίνο, η Ρώμη και το Τόκιο ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα ιδρύσουν κοινή εταιρεία που θα αναπτύξει προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος τεχνολογίας stealth, ένα σημαντικό αμυντικό έργο σε μια εποχή πολιτικών αναταραχών και περιφερειακών συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η συμφωνία την ώρα που τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να ενισχύσουν τους στρατούς τους λόγω Ουκρανίας και τις εκκλήσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες.
Η δε Ιαπωνία επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνάμεις της, δεδομένης της αυξανόμενης απειλής που θεωρεί ότι δέχεται από την Κίνα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σήμερα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και το Ισραήλ είναι οι μόνες χώρες που διαθέτουν μαχητικά stealth, σχεδιασμένα να παραμένουν αόρατα στα ραντάρ.
Η Τουρκία, η Σουηδία, η Ισπανία και το Πακιστάν είναι ορισμένες από τις χώρες που αναπτύσσουν δικά τους μαχητικά stealth.
Η ανακοίνωση είναι μια σημαντική εξέλιξη έπειτα από την αρχική συμφωνία του 2022 για την ανάπτυξη ενός κοινού μαχητικού αεροσκάφους, έν έργο με την ονομασία Global Combat Air Programme (GCAP).googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Σκοπός είναι να αναπτυχθεί ο διάδοχος του του ιαπωνικού μαχητικού F-2 και του ευρωπαϊκού Eurofighter, το οποίο προγραμματίζεται να αποσυρθεί το 2040.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η νέα εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστό 33,3% η βρετανική BAE Systems, η ιταλική Leonardo και η ιαπωνική Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC), θα έχει τα γραφεία της στη Βρετανία, ενώ ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος θα είναι από την Ιταλία.
«Η ειρήνη πρέπει να προστατεύεται και η προστασία της ειρήνης έχει ένα κόστος.
Αυτός είναι ο λόγος που οι συνέργειες μεταξύ των κυβερνήσεων και εταιρειών είναι θεμελιώδους σημασίας, κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνος του», δήλωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι διευθύνων σύμβουλος της Leonardo.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250...