Οριστική προστασία από τον έρπητα ζωστήρα με εμβολιασμό Ημερομηνία:
28/11/2024, 14:08 - Εμφανίσεις: 20
Ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που υπάρχουν στη φύση είναι αυτός που προκαλεί τον έρπη ζωστήρα.
Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, από την οποία έχει νοσήσει τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού μέχρι 15 χρόνων και το 95% των νεαρών ενηλίκων στις εύκρατες χώρες.
Γι αυτό στην Ελλάδα προτείνεται ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της ανεμοβλογιάς, που προστατεύει από τη λοίμωξη κατά 70-90%.
Αυτοί που έχουν προσβληθεί από ανεμοβλογιά, ιδίως μετά τα 50 τους, κινδυνεύουν να αναζωπυρωθεί ο ιός, ο οποίος παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στον οργανισμό τους.
Όμως τότε, θα επανέλθει με τη μορφή του έρπητα ζωστήρα.
Ο έρπης ζωστήρας παρουσιάζεται σε 1,2 – 3,4 ανά 1000 άτομα όλων των ηλικιών, όμως όταν οι ηλικίες αυξάνονται από τα 50 και πάνω, η συχνότητα τριπλασιάζεται, και φτάνει τους 3,9-11,8 ανά 1000 ανθρώπους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Έτσι, ένας στους τρεις, κινδυνεύει κάποια στιγμή της ζωής του να προσβληθεί από έρπητα ζωστήρα, αφού μετά τη νόσηση από ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση, στα σημεία του νευρικού συστήματος που ονομάζονται νευρικά γάγγλια.
Το κυριότερο πρόβλημα, πέρα από τις δερματικές εκδηλώσεις του έρπητα, είναι ο πόνος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς προέρχεται από το ίδιο το νευρικό σύστημα.
Για τους κινδύνους από την προσβολή από έρπητα ζωστήρα, μίλησε στο in.gr o ειδικός παθολόγος -ακαδημαϊκός υπότροφος ΕΚΠΑ Θεόδωρος Ανδρουτσάκος, εξηγώντας ότι ο ιός της ανεμευλογιάς -έρπητα ζωστήρα (Varicella Zoster Virus – VZV) είναι ένας ιός DNA που εντάσσεται στην ευρύτερη οικογένεια των ερπητοϊών, όπως ο ιός του απλού έρπητα, ο ιός Epstein-Barr (EBV) ή ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).
Μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια της αναπνοής, αλλά και από το υγρό μέσα στα εξανθήματα που δημιουργούνται από τη λοίμωξη.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Η εικόνα του έρπη «Η πρωτολοίμωξη από τον ιό οδηγεί στη γνωστή μας ανεμευλογιά, ενώ έπειτα από την πάροδο της νόσου...