Πώς τα air fryer σώζουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση Ημερομηνία:
28/11/2024, 12:40 - Εμφανίσεις: 23
Το μαγείρεμα αποτελεί μια από τις κύριες πηγές ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και παρότι αρκετά ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει τα οφέλη της χρήσης φριτέζας αέρα (air fryer) σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, ελάχιστα είναι γνωστά μέχρι σήμερα αναφορικά με την επίδραση του συγκεκριμένου τρόπου μαγειρέματος στο περιβάλλον.
Οξέα συμπτώματα και χρόνιες νόσοι Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πάνω από το 80% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, η επίδραση της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων στον ανθρώπινο οργανισμό η οποία εκδηλώνεται τόσο με οξέα συμπτώματα όσο και με χρόνιες νόσους όπως οι καρδιαγγειακές, οι νευροεκφυλιστικές και οι αναπνευστικές, αποτελεί σοβαρό ζήτημα υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το «αποτύπωμα» των air-fryers στον αέρα των σπιτιών Τώρα ερευνητές της Σχολής Γεωγραφίας και Επιστημών της Γης και του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ διεξήγαγαν μελέτη η οποία έδειξε το «αποτύπωμα» των air fryer στον αέρα των κλειστών χώρων, όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό «Indoor Air».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); To μαγείρεμα είναι σημαντική πηγή ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα σε μια κουζίνα φτιαγμένη για ερευνητικούς σκοπούς μέσα στο campus του Πανεπιστημίου μαγειρεύοντας στήθος κοτόπουλου με πέντε διαφορετικούς τρόπους: τηγάνισμα σε τηγάνι, τηγάνισμα σε γουοκ σε πολύ δυνατή φωτιά με ελάχιστο λάδι (stir-frying), τηγάνισμα σε φριτέζα με πολύ λάδι, βράσιμο και τηγάνισμα στον αέρα.
Στη διάρκεια της κάθε διαδικασίας μαγειρέματος μέτρησαν τα επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων και πτητικών οργανικών ενώσεων(VOCs).googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Το τηγάνι το χειρότερο, το air-fryer το καλύτερο Σε ό,τι αφορούσε τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τις ανώτατες συγκεντρώσεις τους σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Οπως προέκυψε, για το τηγάνισμα σε τηγάνι η ανώτα...