Ουκρανία: Τα κόκκινα λαμπάκια και το... χασμουρητό των ΗΠΑ Ημερομηνία:
Σήμερα 25/11/2024, 06:00 - Εμφανίσεις: 7
Απανωτά ταμπού έσπασαν – ή φάνηκε να σπάνε – αυτή την εβδομάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, σειρά γεγονότων καταγράφηκαν για πρώτη φορά έπειτα από την ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
Την Τρίτη, ακριβώς 1.000 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS εναντίον της ρωσικής επικράτειας.
Το πραγματικό μήνυμα του αναθεωρημένου δόγματος του Πούτιν δεν είναι πως τα πυρηνικά όπλα επέστρεψαν αλλά πως δεν αποσύρθηκαν ποτέ Την ίδια μέρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας με το οποίο απειλούσε τους τελευταίους μήνες.
Ενα 24ωρο αργότερα, οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow εναντίον της ρωσικής επικράτειας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με νάρκες κατά προσωπικού περιορισμένης διάρκειας, ώστε να επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση στα ανατολικά μέτωπα της χώρας.
Την επομένη, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως η Μόσχα έπληξε το Ντνίπρο με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – αφού πρώτα άφησε για ώρες την αμφιβολία να αιωρείται, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του είχαν χτυπήσει την Ουκρανία με έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.
Με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται, σε κάθε περίπτωση, για (την) κλιμάκωση, το μείζον ερώτημα είναι: πόσο περισσότερο κινδυνεύουμε από τα ρωσικά πυρηνικά όπλα και εν τέλει από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα;googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Ουκρανία και νέο πυρηνικό δόγμα Πούτιν Το νέο πυρηνικό δόγμα που ανακοίνωσε η Ρωσία δηλώνει για πρώτη φορά ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση όχι μόνο σε μια επίθεση που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της, αλλά και σε οποιαδήποτε «κρίσιμη απειλή» για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.