Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η λαχανίδα (κέιλ) μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε μεσηλίκους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές με υπέρταση στην Αυστραλία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine».
Τέσσερις μερίδες την ημέρα Στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ΕCU) είδαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την κατανάλωση αντίστοιχου αριθμού μερίδων λαχανικών όπως τα καρότα, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια και οι κολοκύθες.
Οι πολύτιμες ουσίες των σταυρανθών λαχανικών «Ουσίες που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και οι οποίες εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα σταυρανθή λαχανικά, έχει φανεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε ζώα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα στοιχεία αναφορικά με την επίδρασή τους στον άνθρωπο ήταν περιορισμένα» δήλωσε η υποψήφια διδάκτορας του ΕCU Εμα Κόνολι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν και άλλες ουσίες που παρέχουν επιπρόσθετα οφέλη ενάντια στην υπέρταση, όπως τα νιτρικά και η βιταμίνη Κ.
Υπέρταση, ο κύριος «εχθρός» της καρδιάς «Η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία» επισήμανε η κυρία Κόνολι.
Οπως συμπλήρωσε «η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών συστήνεται ευρέως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Προηγούμενες έρευνες παρατήρησης είχαν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέονται πιο ισχυρά με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άλλα λαχανικά.
Πάντως, παρότι αυτού του είδους τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, συνήθως αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της διατροφής του πληθυσμού».
Προηγούμενες έρευνες συνέδεαν τα σταυρανθή και με μείωση του κινδύνου για καρκίνο Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ...