Μια υγειονομική «βόμβα» έχει ενεργοποιηθεί εξαιτίας της ανθυγιεινής ζωής που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι έφηβοι στη χώρα μας.
Η απουσία φυσικής άσκησης, η κακή διατροφή και συνεπακόλουθα η υπερβαρότητα, όπως διαφαίνεται από νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), θέτουν σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα που ζητεί να ληφθούν άμεσα στοχευμένες δράσεις πριν είναι πολύ αργά.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως διεθνώς μόνο το 20% των εφήβων πληρούν τις συστάσεις του Οργανισμού για τουλάχιστον 60 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας.
Στην Ελλάδα, δε, η κατάσταση είναι ακόμα πιο απογοητευτική, καθώς μόλις το 14% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου αθλούνται τακτικά, με τη χώρα μας να κατατάσσεται 40ή μεταξύ των 43 χωρών που εισήλθαν στο… μικροσκόπιο.
Τι δείχνει η έρευνα Μοιραία, περίπου το 30% των εφήβων ηλικίας 11, 13 και 15 χρόνων στην Ελλάδα θεωρούνται σωματικά ανενεργοί (αναφέρουν μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα το πολύ δύο ημέρες την εβδομάδα), με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.
Μάλιστα, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το δεδομένο αυτό είναι ενδεικτικό για το πώς οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Από τα δεδομένα της ίδιας μελέτης, επίσης, διαφαίνεται ότι μόνο το 38% των εφήβων διεθνώς καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά καθημερινά, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι σημαντικά χαμηλότερο (30%) στη χώρα μας (4η χαμηλότερη θέση στη σχετική κατάταξη).
Επιπλέον, μόνο οι δύο στους 5 εφήβους αρχίζουν το πρωί για το σχολείο έχοντας φάει πρωινό.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως η κακή αυτή συνήθεια αποτελεί διεθνή τάση, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης αλλά και την ποιότητα της διατροφής των εφήβων, γενικότερα.
Τουλάχιστον, τα Ελληνόπουλα συγκριτικά με τα τους εφήβους άλλων χωρών δεν έχουν γυρίσει εντελώς την πλάτη τους στη μεσογειακή διατροφή, ακολουθώντας πιστά εκείνη δυτικού τύπου.