Καρκίνος: Δύο είναι οι βασικοί τομείς που δημιουργούν τις ανισότητες στη φροντίδα ασθενών Ημερομηνία:
3/2/2024, 10:08 - Εμφανίσεις: 43
Για την πορεία της νόσου, τον ρόλο της πρόληψης, αλλά και τις ανισότητες που υπάρχουν στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο μιλάει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος.
«Δυστυχώς σε όλο το ‘συνεχές της φροντίδας του καρκίνου’, από την έρευνα, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη διάγνωση και θεραπεία, τη μεταθεραπευτική παρακολούθηση και την παρηγορική φροντίδα, δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες ανισότητες», σημειώνει, που πρέπει όλοι να δράσουμε για να εξαλειφθούν.
«Τις ανισότητες στη φροντίδα των καρκινοπαθών έρχεται να διογκώσει το ‘αναιμικό’ δημόσιο σύστημα υγείας, η γραφειοκρατία και ο συγκεντρωτισμός» Αυτό δεν συμβαίνει μόνο μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών, συνεχίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «αλλά και μέσα στο ίδιο κράτος, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.
Οι πιο βασικοί τομείς που δημιουργούν τις ανισότητες είναι η οικονομικο-κοινωνική κατάσταση των πολιτών και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας».
«Αν σε αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες προσθέσουμε», συνεχίζει ο κ.
Φιλόπουλος, «το ‘αναιμικό’ δημόσιο σύστημα υγείας (όπου η βλάβη που έχει υποστεί μοιάζει να είναι ανήκεστος), τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, αλλά και την τάση για μεγαλόπνοα σχέδια που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».
Όλα αυτά, όπως τονίζει, οδηγούν «με συνεπικουρία τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, στο να εξαγγέλλονται δράσεις που είτε είναι αδύνατο να υλοποιήσουν τους επιδιωκόμενους στόχους ή μετά το τέλος της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης να οδηγούνται σε μαρασμό».
«Αξίζει να μνημονευθεί ότι δεν είναι ασυνήθης πρακτική στη χώρα μας η προσοδοθηρία -όπου σωστά έχει οριστεί ως ο καρκίνος των κρατών- που προσαρμόζει τις εκάστοτε πολιτικές αποφάσεις προς το συμφέρον των σχετικών ομάδων» καταλήγει ο κ.
Φιλόπουλος προσθέτοντας ότι η ΕΑΕ έχει συμβάλει όσο καμία άλλη οργανωμένη ομάδα της κοινωνίας των πολιτών στην άρση των ανισοτήτων με δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των ασθενών.