Θα μετράμε το Αλτσχάιμερ όπως τη χοληστερίνη Ημερομηνία:
25/1/2024, 06:16 - Εμφανίσεις: 37
Μια εξέταση αίματος με σκοπό τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να αποδειχθεί στον ίδιο βαθμό ακριβής με τις επώδυνες και επεμβατικές οσφυϊκές παρακεντήσεις, οδηγώντας σε μια επανάσταση σε αυτόν τον τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρηση του επιπέδου της πρωτεΐνης p-tau217 στο αίμα δύναται να αποτελεί το ίδιο καλή μέθοδο για τον εντοπισμό των πρώτων ενδείξεων της νόσου Αλτσχάιμερ και πιο καλή σε σύγκριση με άλλα τεστ που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης.
Επισημαίνεται ότι η πρωτεΐνη αυτή αποτυπώνει τις βιολογικές αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο εξαιτίας της νόσου.
Σε έρευνα η οποία διεξήχθη σε 786 ανθρώπους, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς που είναι πολύ πιθανό, λιγότερο πιθανό ή απίθανο να νοσήσουν μελλοντικά από Αλτσχάιμερ.
«Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα ιδιαιτέρως καλοδεχούμενο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση καθώς δείχνει ότι οι εξετάσεις αίματος μπορούν να είναι το ίδιο ακριβείς με πιο επεμβατικές και δαπανηρές μεθόδους», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Οκλεϊ, διευθυντικό στέλεχος της Altzheimer Society.
«Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμα ανάγκη από περαιτέρω έρευνες σε διαφορετικές ομάδες ώστε να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι αυτές οι εξετάσεις για όλους όσοι ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ», είπε επίσης ο ίδιος.
Παρακέντηση ή PET scan Επισημαίνεται ότι σήμερα ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει ώστε να αποδειχθεί ότι κάποιος εμφανίζει συγκέντρωση πρωτεϊνών στον εγκέφαλό του είναι να υποβληθεί είτε σε οσφυϊκή παρακέντηση, με μια βελόνα η οποία εισάγεται ανάμεσα στα οστά στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, είτε σε ένα PET scan για την απεικόνιση των φορτίων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Από την πλευρά της, η δρ Σεόνα Σκέιλς, διευθύντρια ερευνών στο Alzheimer’s Research UK, τόνισε πως χρειάζεται να υπάρξει μια πιο καλή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αποδίδουν αυτές οι εξετάσεις αίματος στα συστήματα υγείας τα οποία υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο.
Ο δε Ντέιβιντ Κέρτις, καθηγητής στο UCL GeneticsInstitute στο...