«Κόκκινο» χτυπά η εξάπλωση κοροναϊού, γρίπης και RSV - Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία Ημερομηνία:
26/12/2023, 10:40 - Εμφανίσεις: 35
Αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού καταχωρούνται το τελευταίο διάστημα, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN 1, με υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων.
Η εξάπλωση του κοροναϊού, της γρίπης και του RSV, έχει «εκτοξεύσει» τις νοσηλείες, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες καλώντας να αποφεύγουμε τις πολλές αγκαλιές και τα… φιλιά.
Τονίζουν δε, την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας με ειδική μέριμνα στους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα.
«Προσέχουμε να μην έχουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.
Σε περίπτωση νόσησης, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να ληφθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».
«Αν ένα παιδάκι αρρωστήσει, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο και του λέμε την κατάσταση και εκείνος μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες» Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στο στέλεχος JN.1 το οποίο «είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα» και θεωρείται πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της «Omicron».
Ως τώρα, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.
Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της «Omicron», αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται σε κάποιες περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρείται μια πολιτεία, από την οποία προβλέπεται τι θα ακολουθήσει για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας.
«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον μερικώς.
Επιπλέον, και οι υπόλοιπες παραλλαγές συμβάλλουν αναμφίβολα σε περισσότερες νοσηλείες στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί.