Μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού γιατρού και επιστροφή γιατρών που μετανάστευσαν Ημερομηνία:
20/10/2023, 13:56 - Εμφανίσεις: 25
Στην κατάργηση του αγροτικού γιατρού και την αντικατάστασή του από προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας, προχωρεί το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που ως το τέλος της χρονιάς θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με σκοπό τη σταδιακή εφαρμογή του εντός του 2024.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης οικονομικά και θεσμικά κίνητρα, τόσο για τον επαναπατρισμό παθολόγων και γενικών γιατρών που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, όσο και για την προώθηση της επιλογής των δύο αυτών ιατρικών ειδικοτήτων από νέους γιατρούς.
Μόνο 6% αποφοίτων ιατρικής επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 26% Μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού γιατρού σχεδιάζει η κυβέρνηση Ανακοινώνοντας τη νέα αυτή πολιτική για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει, όπως και πολλές άλλες, έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Παράγουμε υψηλό αριθμό γιατρών, αλλά οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα προοπτικής» και πρόσθεσε ότι μόνο 6% αποφοίτων ιατρικής επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 26% και ο στόχος είναι να φτάσουμε το ποσοστό αυτό με τις επερχόμενες παρεμβάσεις.
Πέραν όμως των προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας στην περιφέρεια, θα υπάρξει πρόβλεψη για επέκταση της υποχρεωτικής θητείας και στα αστικά κέντρα, με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού.
Σήμερα έχουμε 1.261 γιατρούς υπαίθρου και πρόκειται να ανοίξουν άλλες 1.270 θέσεις προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας.
Μέχρι τώρα οι εγγεγραμμένοι προσωπικοί γιατροί είναι 1.200 και καλύπτουν το 55% του πληθυσμού της χώρας.
Με τις επερχόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι το 2024 θα έχουμε επιπλέον 2.500 προσωπικούς γιατρούς, εστιάζοντας στις ειδικότητες των παθολόγων και γενικών γιατρών.
Οικονομικά κίνητρα Οι νέοι γιατροί που έπειτα από την υπηρεσία υποχρεωτικής θητείας επιλέξουν για ειδικότητα τη γενική ιατρική ή παθολογία θα λαμβάνουν 46.000 ευρώ μ...