Έρχεται έντονη αντίδραση των γιατρών από τις αλλαγές στις εφημερίες Ημερομηνία:
4/9/2023, 21:04 - Εμφανίσεις: 59
Σε ενοποίηση του ωραρίου των εφημεριών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Αττική, ώστε οι εφημερίες να αρχίζουν την ίδια ώρα σε όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά, προσανατολίζεται το υπουργείο, σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές.
Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς, που προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, καθώς πιθανότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ροής των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία της 2ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) και ειδικότερα στα νοσοκομεία του Πειραιά, τα οποία ήδη δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των επειγόντων, ακόμα και με τη σημερινή οργάνωση του συστήματος εφημεριών.
Πρώτο ξεκινά το νοσοκομείο Νίκαιας με γενική συνέλευση των γιατρών του την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.
Το σύστημα εφημεριών που ισχύει σήμερα προβλέπει στην 1η ΥΠΕ τον επιμερισμό των νοσοκομείων σε 4 ομάδες και την έναρξη της εφημερίας κάποιων στις 8 το πρωί και κάποιων στις 2.30 το μεσημέρι.
Αντίθετα στην 2η ΥΠΕ τα νοσοκομεία εφημερεύουν από τις 8 το πρωί για ένα 24ωρο.
Το προβλεπόμενο σχέδιο σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργό, Πάνο Παπανικολάου, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και το 2010, με αποτέλεσμα αντί των μισών επειγόντων περιστατικών που διακομίζονταν αρχικά μέσω ΕΚΑΒ, να φτάνουν τελικά στα νοσοκομεία του Πειραιά τα τέσσερα πέμπτα των επειγόντων.
Το σύστημα αυτό καταργήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα.
Τώρα επιχειρείται εκ νέου και όπως επισημαίνει ο κ.
Παπανικολάου, η επιλογή εξυπηρετεί την ελάφρυνση των πανεπιστημιακών κλινικών της Αθήνας στη λογική της άσκησης «τεταρτοβάθμιας ιατρικής».
Μάλιστα για την επιβεβαίωση της πρόθεσης αλλαγών στο σύστημα εφημεριών, ο κ.
Παπανικολάου έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο εφημεριών που έχει ληφθεί απόφαση να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τις 2 Οκτωβρίου.
Τόνισε όμως, πως παρότι η ΟΕΝΓΕ ζητά επανειλημμένα από το 2016 συνάντηση με τον υπουργό για συζήτηση του θέματος των εφημεριών, εντούτοις τέτοια συ...