Δέρμα: Μύθοι και αλήθειες για τα αντηλιακά Ημερομηνία:
21/7/2023, 06:28 - Εμφανίσεις: 31
Σερφάροντας κανείς στο Διαδίκτυο και αναζητώντας πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλεια των αντηλιακών είναι πιθανόν να διασταυρωθεί με προειδοποιήσεις που «συννεφιάζουν» τη διάθεση για ξέγνοιαστες, ηλιόλουστες στιγμές.
Το αντηλιακό έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά ορισμένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Οπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Harvard, «οι ισχυρισμοί αυτοί περιλαμβάνουν τα πάντα, από δηλώσεις ότι το αντηλιακό είναι αναποτελεσματικό έως προειδοποιήσεις ότι είναι εντελώς επικίνδυνο».
Τι ισχύει όμως; Η επ.
καθηγήτρια Δερματολογίας Dr.
Jenifer Lin του παγκοσμίου φήμης Πανεπιστημίου και συνδιευθύντρια της Κλινικής Κινδύνου και Πρόληψης για το Μελάνωμα Brigham and Women’s Hospital, μας βοηθά να διαχωρίσουμε τα τεκμηριωμένα γεγονότα από τις ανεπιβεβαίωτες… φήμες.
Υπάρχουν κάποιες χημικές ουσίες στο αντηλιακό που πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι; Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο τύποι αντηλιακών, εξηγεί η ειδικός: Οι φυσικοί αποκλειστές αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο και περιέχουν ένα από τα δύο ενεργά συστατικά, το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου.
Οι χημικοί αποκλειστές περιέχουν χημικές ουσίες που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Στις ΗΠΑ αυτά περιλαμβάνουν τυπικά ουσίες όπως παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ, αβοβενζόνη, οκτοκρυλένιο και οξυβενζόνη.
Η οξυβενζόνη είναι η ουσία που έχει μπει στο… μικροσκόπιο λόγω των ανησυχιών ότι είναι ορμονικός διαταράκτης – δηλαδή, θα μπορούσε να παρεμβαίνει στη φυσική παραγωγή ορμονών του σώματός σας.
Πάντως, όπως εξηγεί η ειδικός «δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι η οξυβενζόνη είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο».
Και συνεχίζει: «Οι σχετικές αναφορές επικαλούνται συνήθως έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα.
Ομως ένα άτομο θα χρειαζόταν 277 χρόνια χρήσης αντηλιακού για να επιτευχθεί η ισοδύναμη συστηματική δόση που παρήγαγε αποτελέσματα σε αυτές τις έρευνες σε αρο...