Γρίπη των πτηνών: «Μπορεί να επιφέρει την επόμενη πανδημία», προειδοποιεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης Ημερομηνία:
7/5/2023, 20:20 - Εμφανίσεις: 70
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών έκρουσε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να επιφέρει την επόμενη πανδημία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στους ιούς υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα καθώς «είναι σίγουρο ότι θα αυξάνονται» και «δεν υπάρχει τρόπος να τους εξαφανίσουμε καθώς αποτελούν κομμάτι του DNA μας.
Με πολλούς ερχόμαστε σε επαφή χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Ένα μικρό ποσοστό είναι αυτό που μας απασχολεί».
Όσον αφορά αυτούς που μας απασχολούν και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, δήλωσε πως εκτός από τον γνωστό κοροναϊό SARS-CoV-2, αυτοί που είναι μόνιμα στο μικροσκόπιο είναι οι πολύ παθογόνοι ιοί.
Τέτοιοι ιοί εξήγησε ο κ.
Μαγιορκίνης είναι ο HIV, που προκαλεί τη λοίμωξη του AIDS, οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδες, οι ιοί της γρίπης, ο ιός της πολυομυελίτιδας, που τελευταία δημιουργεί εστίες μόλυνσης, ο ιός της ιλαράς, ο Marburg, ορισμένοι νοροϊοί και εντεροϊοί για κάποια μέρη του πλανήτη, καθώς και οι ιοί που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, όπως αυτός του κίτρινου πυρετού και ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Ο κ.
Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στη γρίπη των πτηνών, λέγοντας ότι τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα έχει σημάνει «καμπανάκι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν είναι να προκληθεί μία επόμενη πανδημία, αυτή θα είναι από τη γρίπη των πτηνών. «Έχει εξαπλωθεί πολύ στα ζώα και δείχνει ίχνη προσαρμογής στον άνθρωπο», ανέφερε επί του θέματος.
Οδεύουμε λοιπόν στην έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας του κοροναϊού Όσον αφορά την πανδημία του κορονοαϊού ο κ.
Μαγιορκινής δήλωσε πως φεύγουμε πλέον από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας και πηγαίνουμε προς το πιθανότερο σενάριο που είναι η σταθεροποίηση της μεταδοτικότητας του ιού σε προβλέψιμα επίπεδα.
«Για την πορεία της πανδημίας το πιο σίγουρο στοιχείο είναι ένα: Ότι ο ιός ...