ΚΑΙΡΟΣ · LIVE18.9°CΝεφώσεις77% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Έρευνα - Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας και Αλτσχάιμερ λόγω του θορύβου από οχήματα και τρένα

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 282



Η συχνή και μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων στους θορύβους από την κίνηση των αυτοκινήτων και των τρένων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, ιδίως Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μανουέλα Καντουάρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal(BMJ)», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου δύο εκατομμύρια άτομα άνω των 60 χρόνων, συσχετίζοντας τον κίνδυνο άνοιας με τον τόπο κατοικίας και την εγγύτητά της σε μεγάλο δρόμο ή σε σιδηροδρομική γραμμή.

Στη διάρκεια των περίπου δέκα χρόνων της μελέτης διαγνώστηκαν 103.500 νέα περιστατικά άνοιας, εκ των οποίων 31.219 Αλτσχάιμερ, 8.664 αγγειακής άνοιας και 2.192 άνοιας σχετιζόμενη με νόσο Πάρκινσον.

Διαπιστώθηκε ότι η κατά μέσο όρο δεκαετής έκθεση ενός ανθρώπου στον θόρυβο οχημάτων ή τρένων, ιδίως όσων ζούσαν στις πιο εκτεθειμένες πλευρές των κτιρίων, σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε είδους άνοιας, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να είναι κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερος για έκθεση σε θορύβους αυτοκινήτων έντασης άνω των 55 ντεσιμπέλ και 24% μεγαλύτερος για θορύβους τρένων άνω των 50 ντεσιμπέλ, εν συγκρίσει με θορύβους κάτω των 40 ντεσιμπέλ.

Στην περίπτωση μιας άλλης μορφής άνοιας, της αγγειακής, μόνο ο θόρυβος των δρόμων και όχι των τρένων βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Παράλληλα, οι θόρυβοι και από άλλες δραστηριότητες (αεροδρόμια, βιομηχανίες κ.α.) θα μπορούσε να ενέχονται στην επιβάρυνση της υγείας.

Οι πιθανές εξηγήσεις για την επίπτωση του θορύβου στην υγεία περιλαμβάνουν την πρόκληση απελευθέρωσης ορμονών του στρες, τη διαταραχή του ύπνου, τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α.

Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 15% των ετήσιων περιστατικών άνοιας στη Δανία θα μπορούσε να αποδοθούν στους θορύβους, πράγμα που -εφόσον επιβεβαιωθεί- σημαίνει ότι η μείωση των θορύβων συνιστά σημαντική παρέ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Νεφώσεις · 18.9 °C · 77%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies