ECDC - «Όχι» σε τρίτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό Ημερομηνία:
1/9/2021, 21:42 - Εμφανίσεις: 162
Τα στοιχεία που προέκυψαν από νέα τεχνική μελέτη για την αναγκαιότητα χορήγησης μιας τρίτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό.
Πάντως, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ECDC, επιπλέον δόσεις θα πρέπει να λάβουν τα άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.
Επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά Τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 χρόνων χρόνια δεν είναι ακόμα πλήρως εμβολιασμένος.
Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον προτεινόμενο εμβολιασμό.
Παράλληλα, ο ECDC τονίζει ότι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.
Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό Από τον ECDC επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου θα μπορούσε να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως...