ΚΑΙΡΟΣ · LIVE21.3°CΣχεδόν αίθριος64% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Kύτταρα δέρματος μετατρέπονται σε εγκεφαλικά

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 215

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ανθρώπινα κύτταρα δέρματος μετατρέπονται σε λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα, ύστερα από μια επιστημονική «επιτυχία» Αμερικανών ερευνητών.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, είχαν προηγουμένως δείξει το εφικτό της νέας μεθόδου, κάνοντας επιτυχή πειράματα σε ποντίκια, πριν πετύχουν κάτι ανάλογο με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Με την τεχνική αυτή καθίσταται δυνατή για το μέλλον δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων προς μεταμόσχευση σε ασθενείς με διάφορες νευρολογικές παθήσεις.
Οι νέοι νευρώνες θα προέρχονται από το δέρμα του ίδιου του ασθενούς και έτσι θα είναι πολύ καλύτερα ανεκτοί από τον εγκέφαλό του και θα υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκληθούν όγκοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένους ιούς, για να εισαγάγουν τέσσερις διαφορετικούς «μεταγραφικούς παράγοντες» σε εμβρυϊκά δερματικά κύτταρα. Οι παράγοντες αυτοί παίζουν ρόλο-κλειδί στην «ανάγνωση» του γενετικού υλικού (DNA) και τη συνακόλουθη κωδικοποίηση των πρωτεϊνών μέσα στο κύτταρο.

Η εισαγωγή αυτών των «μεταγραφικών παραγόντων» είχε ως συνέπεια ένα μικρό ποσοστό των δερματικών κυττάρων να μετατραπούν σε κύτταρα που λειτουργούν όπως ακριβώς και οι νευρώνες (δηλαδή τα εγκεφαλικά κύτταρα).
Παρόλο που το ποσοστό απόλυτης επιτυχίας της τεχνικής αυτής στους ανθρώπους αγγίζει για την ώρα το 2-4%, (ενώ το αντίστοιχο στα ποντίκια ήταν 8%), υπάρχουν πολλές πιθανότητες η μέθοδος αυτή να γίνει πιο αποδοτική, δηλαδή να οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων νευρώνων από μια συγκεκριμένη ποσότητα δερματικών κυττάρων.

Πηγή: zougla.gr

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 21.3 °C · 64%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies