Οι επιστήμονες κινούνται με πυρετώδη ρυθμό για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
Όμως, παρά την πανανθρώπινη διάσταση της προσπάθειας, ήδη διαφαίνεται μια ανταγωνιστική «κούρσα» ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.
Ο ανταγωνισμός λαμβάνει ακόμα και εθνικιστικούς τόνους, καθώς όλοι θέλουν να φθάσουν πρώτοι στο έπαθλο, τόσο για λόγους γοήτρου όσο και ουσίας, αφού θα διασφαλίσουν καλύτερα την υγεία των πολιτών τους.
Παρόλο που υπάρχει συνεργασία σε πολλά επίπεδα, ακόμα και ανάμεσα σε συνήθως ανταγωνίστριες φαρμακευτικές εταιρείες, διαφαίνεται παράλληλα μια σκιά εθνικιστικού ανταγωνισμού και μια αγωνία για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» εν συγκρίσει με το εμβόλιο, κάτι που πρόκειται να έχει γενικότερες οικονομικές, αν όχι και γεωπολιτικές, συνέπειες.
Αυτό που ξεκίνησε ως ζήτημα επιστημονικής άμιλλας και οικονομικού συμφέροντος για τους κατόχους των δικαιωμάτων του εμβολίου, τείνει να εξελιχθεί σε ευρύτερο ζήτημα εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Όπως οι μεγάλες δυνάμεις δε θέλουν να εξαρτώνται από άλλες στα οπλικά συστήματα ή στους φυσικούς πόρους, έτσι θέλουν να έχουν και τα δικά τους φάρμακα σε περίπτωση σοβαρής κρίσης όπως αυτή σήμερα, γι’ αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα και εθνικοποιήσεις φαρμακοβιομηχανιών.
Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί καθησυχάζουν ότι θα υπάρχουν εμβόλια για όλους, όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα.
Είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε εμβόλιο υπάρξει πρώτο θα έχει τρομερή ζήτηση, η οποία θα είναι αδύνατο να καλυφθεί αμέσως.
Μερικές χώρες ίσως κοιτούν τις άλλες να διασφαλίζουν πλήρως τον πληθυσμό τους, ενώ οι ίδιες θα αναγκαστούν να αρκεστούν σε «ψίχουλα».
Οι ίδιες οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δήλωσαν ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί δίκαια ανά τον κόσμο και έριξαν το «γάντι» στις κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αν αρχίσουν να «στοκάρουν» τεράστιες ποσότητες για μελλοντικές εθνικές ανάγκες τους, τότε δύσκολα θα αναχαιτιστεί η πανδημία διεθνώς.
«Ενθαρρύνω όλους...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































