Όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι μία από τις κινητήριες δυνάμεις του χρόνιου πόνου ο οποίος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 «εχθρό» της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού είναι η ανάμνηση του πόνου που έχει βιώσει το άτομο στο παρελθόν. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology» μαρτυρεί ότι θα μπορούσε να υπάρχουν διαφορές με βάση το φύλο στον τρόπο που αρσενικά και θηλυκά θυμούνται τον πόνο (και αυτό ισχύει τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους).
«Αρσενική» (επώδυνη) υπόθεση
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Mακ Γκιλ καθώς και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στη Μισισάουγκα (βρίσκονται αμφότερα στον Καναδά) ανακάλυψε ότι οι άνδρες – καθώς και τα αρσενικά ποντίκια – θυμούνται προηγούμενες επώδυνες στιγμές με σαφήνεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι εμφανίζουν μεγαλύτερο άγχος και υπερευαισθησία στον πόνο που θα βιώσουν αργότερα όταν επιστρέφουν στον τόπο όπου είχαν νιώσει προηγουμένως πόνο. Οι γυναίκες αντιθέτως (καθώς και τα θηλυκά ποντίκια) δεν φαίνεται να στρεσάρονται από τις προηγούμενες επώδυνες εμπειρίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα αυτή γνώση θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον σε καλύτερες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο (με βάση το φύλο).
Η νέα ανακάλυψη ήταν αναπάντεχη. «Εμείς αρχίσαμε ένα πείραμα αναφορικά με την υπερευαισθησία ποντικιών στον πόνο και ανακαλύψαμε, προς έκπληξή μας, διαφορές στα επίπεδα στρες μεταξύ αρσενικών και θηλυκών πειραματοζώων» εξήγησε ο Τζέφρι Μόγκιλ, καθηγητής Μελέτης του Πόνου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μακ Γιλ, κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Ετσι αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το πείραμα στους ανθρώπους με σκοπό να δούμε αν τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια. Μείναμε άναυδοι όταν εντοπίσαμε τις ίδιες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών με εκείνες που κατεγράφησαν στα ποντίκια» είπε επίσης ο καθηγητής.
Ο Λόρεν Μάρτιν, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στη Μ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































