ΚΑΙΡΟΣ · LIVE27.3°CΣχεδόν αίθριος32% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Αισθητήρες για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 33


Ερευνητές στην Αυστραλία δημιούργησαν φορητούς αισθητήρες που αλλάζουν χρώμα και που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των ανθρώπων κατά την έκθεσή τους σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) και να καταπολεμήσουν σημαντικές σχετικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση.

«Οι αισθητήρες απεικονίζουν το εύρος στους τόνους του ανθρώπινου δέρματος, μέσω έξι παραλλαγών, για την παρακολούθηση των επιπέδων έκθεσης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνών Βιπούλ Μπανσάλ του Πανεπιστημίου RMIT.

Όπως προκύπτει από τον Δρ Μπανσάλ μπορούν να δημιουργηθούν χαμηλού κόστους αισθητήρες που φοριούνται με τη μορφή περιβραχιόνιου στον καρπό, κορδέλας στο κεφάλι ακόμα και σε μορφή αυτοκόλλητης ετικέτας.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εκτίθενται λίγη ώρα στον ήλιο με σκοπό να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα τη βιταμίνη D, ωστόσο, η υπερβολική έκθεση θα μπορούσε να επιφέρει ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος, τύφλωση, ρυτίδες και πρόωρα ίχνη γήρανσης.

Ασθένειες, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), καθώς και η λήψη πολλών φαρμάκων αυξάνουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος και μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης βιταμινών μέσω της διατροφής, ως εκ τούτου η παρακολούθηση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο γίνεται ιδιαίτερα εξατομικευμένη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι τελευταίες έρευνες επεκτείνονται πέρα από τον τομέα της υγείας, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν πολλά βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα.

Η παρακολούθηση της έκθεσης τους στον ήλιο θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, με τεράστια πιθανή εξοικονόμηση κόστους, εκτιμούν οι ειδικοί.
...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 27.3 °C · 32%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies