ΚΑΙΡΟΣ · LIVE28.4°CΣχεδόν αίθριος39% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Προβιοτικά: Τελικά δεν κάνουν όσα υπόσχονται

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 53


Τα προβιοτικά τελικά είναι αναποτελεσματικά και δεν φαίνεται να κάνουν όσα υπόσχονται αναφορικά με την προστασία του πεπτικού συστήματος.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Τα προβιοτικά που εμπεριέχουν τροφές, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, αλλά και τα σχετικά διατροφικά συμπληρώματα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας ως «σύμμαχοι» της υγείας του πεπτικού συστήματος, ειδικά στις περιπτώσεις που κανείς χρειαστεί να πάρει αντιβίωση.

Πάντως, δύο ισραηλινές έρευνες ισχυρίζονται ότι τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά» βακτήρια, στην πιο καλή των περιπτώσεων δεν έχουν καμιά απολύτως επίδραση, ενώ στην χειρότερη θα μπορούσε να κάνουν κακό. Και αυτό διότι κάθε οργανισμό αντιδρά διαφορετικά στα προβιοτικά και έτσι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων όπου η λήψη προβιοτικών καθυστερεί την αποκατάσταση των ευεργετικών βακτηρίων στο εντερικό μικροβίωμα, ειδικά μετά τη λήψη αντιβιοτικών.

Στην πρώτη
μελέτη
, επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον Δρ Εραν Ελιναβ,χορήγησαν για ένα μήνα σε 15 υγιείς εθελοντές συνδυασμό προβιοτικών από 11 κοινά «καλά» βακτήρια (όπως Lactobacillus, Bifidobacteria κ.α.) ή εικονικό σκεύασμα.

Πριν και έπειτα από την αγωγή με προβιοτικά, οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση για τη λήψη δείγματος από διάφορα σημεία του πεπτικού συστήματος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα προβιοτικά είχαν αποικίσει με επιτυχία το γαστρεντερικό σύστημα και αν είχαν επιφέρει θετικές αλλαγές στη λειτουργία του.

Στους μισούς εθελοντές τα προβιοτικά δεν είχαν παραμείνει καθόλου στον οργανισμό τους, ενώ στους υπόλοιπους παρευρίσκονταν στο έντερο, αλλά αργά ή γρήγορα εκτοπίστηκαν από τα προϋπάρχοντα μικρόβια.

Στη δεύτερη
μελέτη
, οι ισραηλινοί ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση των προβιοτικών μετά τη λήψη αντιβιοτικών ευρέος φάσματος σε δείγμα 21 ατόμων.

Η έρευνα ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 28.4 °C · 39%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies