Όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στη Βιβλιοθήκη Cochrane, τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων έχουν μικρή ή καμιά επίδραση στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα σε μικρές ποσότητες θεωρούνται σημαντικά για την υγεία και εμπεριέχονται φυσικά σε πολλές τροφές. Τα βασικότερα είναι το αλφαλινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).
Το ALA εμπεριέχεται σε φυτικές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το ΕΡΑ και το DHA στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.
Παγκοσμίως, ωστόσο κυριαρχεί η αντίληψη ότι η αυξημένη πρόσληψη ω-3 θα μπορούσε να παράσχει προστασία από την καρδιακή νόσο. Και μάλιστα έχουν ερευνηθεί περισσότεροι από έναν μηχανισμοί δια των οποίων μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, περιλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης.
Στο εμπόριο είναι εκατοντάδες τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα.
Ωστόσο η ανασκόπηση δεδομένων από 79 τυχαιοποιημένες έρευνες που δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοθήκη Cochrane αφορά σε δείγμα 112.059 ατόμων, δείχνει ότι το όφελος είναι μικρό ή ανύπαρκτο.
Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών, με τη συνήθη ή χαμηλή πρόσληψη τους μέσω των τροφίμων, εστιάζοντας στην επίδρασή τους στις παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.
Στις έρευνες είχαν πάρει μέρος άνδρες και γυναίκες, υγιείς και μη, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.
Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είτε είχαν αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση ω-3 ή την είχαν διατηρήσει στα συνήθη επίπεδα για τουλάχιστον 12 μήνες.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είχαν μικρό ή και καθόλου όφελος στους περισσότερους δείκτες που εξέτασαν οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, είχαν μικρή ή άνευ σημασίας επίδραση στον κίνδυνο θανάτου από κάθε ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































