Ανήσυχοι είναι οι γιατροί έπειτα από την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να αποσύρει 61 σκευάσματα που περιέχουν βαλσαρτάνη, λόγω ανίχνευσης πρόσμιξης N-Nitrosodimethylamine (NDMA) που θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας, σε εργοστάσιο παραγωγής στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης
:
ΕΟΦ: Ανακαλούνται 61 σκευάσματα που περιέχουν βαλσαρτάνη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επικαλείται καταγγελίες μελών του σύμφωνα με τις οποίες «οι γιατροί δεν έχουν εικόνα αναφορικά με ποιοι ασθενείς τους καταναλώνουν τα εν λόγω φάρμακα ώστε να τους προειδοποιήσουν για τους πιθανούς κινδύνους καθώς η συνταγογράφηση έγινε με βάση τη δραστική ουσία και η επιλογή του σκευάσματος έγινε από το φαρμακοποιό».
Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν λοιπόν ο ΙΣΑ ζητά την αλλαγή της ρύθμισης που καθορίζει τον τρόπο συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του ΣτΕ και επισημαίνοντας ότι «η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος και η επιλογή ενός παρεμφερούς με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και να έχει ολέθριες συνέπειες, για την υγεία και τη ζωή του ασθενή».
Τέλος, ζητά να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γιατρού να συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία αναφέροντας παράλληλα και το προτεινόμενο σκεύασμα με την εμπορική του ονομασία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.
...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































