Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης



Ασθενής βροχή
7.4 °C 81%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Αφιερώματα
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Tablet PC: Η κυριαρχία των... "μικρών"
Ημερομηνία: 10/5/2011, 03:35 - Εμφανίσεις: 11674

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες, γινόμαστε θεατές μια μαζικής εξάπλωσης ενός νέου είδους υπολογιστών που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικαταστήσει ακόμα και τα desktops, laptops και netbooks. Υπολογιστές που, παρά το πολύ μικρό μέγεθός τους, επιτρέπουν στον χρήστη τους να κάνει το 90% των εργασιών που θα έκανε στον υπολογιστή του γραφείου του.

Ο λόγος για τα tablet PC. Υπολογιστές που υπήρχαν σε πρώιμη μορφή από το 2003 τουλάχιστον, αλλά δεν τους ήξερε σχεδόν κανένας και δεν τους είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία. Ξαφνικά το 2009 η Apple ήρθε με το εξελιγμένο iPad να ταράξει τα νερά και να τονώσει τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ ακολούθησαν σύντομα και άλλοι κατασκευαστές.

Σε σχέση με τα προηγούμενα tablets, το iPad ήταν μικρότερο, πιο εύχρηστο και με δυνατότητα άμεσης και εύκολης εγκατάστασης χιλιάδων εφαρμογών. Ήταν κάτι καινούργιο που συζητήθηκε πολύ και σήμανε την έλευση μιας νέας γενιάς tablet υπολογιστών. Οι ανταγωνιστές της Apple φυσικά δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Κατάφεραν να την αντιγράψουν αλλά και να εντοπίσουν ατέλειες που υπήρχαν στο iPad, ώστε να τη "χτυπήσουν" σ’ αυτές και βέβαια η Apple απάντησε επανερχόμενη δριμύτερη με το iPad 2. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο έντονος ανταγωνισμός, που έχει κάνει τα tablets διαφόρων κατασκευαστών... την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Μικρά στο μάτι... μεγάλα στις δυνατότητες

Τα tablets είναι συσκευές σε μέγεθος ενός σχολικού τετραδίου, που όμως παρέχουν πολυάριθμες λειτουργίες: Πλοήγηση στο Internet, σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube, ακρόαση μουσικής, προβολή και εγγραφή video, αποστολή και λήψη email και πολλές ακόμα δυνατότητες μέσω πρόσθετων εφαρμογών και παιχνιδιών που μπορεί να εγκαταστήσει ο χρήστης εύκολα μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών καταστημάτων, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα κάθε συσκευής.

Τα κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα των tablets αυτή τη στιγμή είναι τα iOS της Apple και το Android του Google και οι δυνατότητές τους είναι παρεμφερείς, ενώ σε κάποια σημεία έχει πλεονεκτήματα το ένα και σε κάποια άλλα σημεία το άλλο. Το iOS μπορεί να εγκατασταθεί μόνο στις συσκευές της Apple, ενώ το Android είναι ελεύθερο για χρήση και εγκατάσταση από οποιονδήποτε κατασκευαστή σε όποια συσκευή θέλει.

Και τα δύο λειτουργικά συστήματα, αν και ανταγωνιστικά, έχουν τις ρίζες τους στο Unix. Συγκεκριμένα, το iOS είναι ουσιαστικά μια "φορητή" έκδοση του Mac OS X (το οποίο βασίζεται στο Unix) με ειδικά διαμορφωμένο γραφικό περιβάλλον που ονομάζεται Springboard και τις απαραίτητες επεκτάσεις για φορητές συσκευές. Το Android χρησιμοποιεί τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος Linux, το οποίο επίσης έχει βασιστεί στο Unix. Οι νεότερες εκδόσεις τους αυτή τη στιγμή είναι το iOS 4.3.3 και το Android 3.0.


Οι ισχυροί παίκτες

iPad 2

Συνημμένη εικόνα: monthly_05_2011/post-3-0-86961700-1304987377.png
Το iPad 2 ανακοινώθηκε στις 2 Μαρτίου του 2011 σαν μια ανανεωμένη έκδοση του πρώτου iPad. Σε σχέση μ' αυτό έχει σημαντικές βελτιώσεις που το καθιστούν πόλο έλξης των απανταχού οπαδών της Apple και όχι μόνο.

Το iPad 2 έχει επεξεργαστή A5 ο οποίος “τρέχει” στο 1 GHz και είναι διπλοπύρηνος, σε αντίθεση με τον μονοπύρηνο που συναντάμε στο πρώτης γενιάς iPad και στο iPhone 4. Είναι επίσης εξοπλισμένο και με ταχύτερο chip γραφικών, το οποίο σε συνεργασία με τον νέο επεξεργαστή, προσφέρουν έως και εννιά φορές γρηγορότερα γραφικά εν συγκρίσει με το iPad 1.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που θα αγαπήσουν οι φίλοι των πολυμέσων και του gaming είναι η δυνατότητα εξόδου HDMI. Με έναν προαιρετικό αντάπτορα κόστους περίπου 39 ευρώ, το iPad 2 βγάζει την εικόνα του προς οθόνες και τηλεοράσεις. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε φωτογραφίες ή video, αλλά σε ό,τι ακριβώς δείχνει και η ενσωματωμένη οθόνη του. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με mirroring το οποίο λειτουργεί και σε παιχνίδια. Φανταστείτε να παίζετε ένα παιχνίδι αγώνων αυτοκινήτου με το ενστωματωμένο accelerometer του iPad 2, το οποίο θα χρησιμοποιείτε σαν χειριστήριο και να βλέπετε όλη τη δράση του παιχνιδιού να εξελίσσεται στην οθόνη του σαλονιού σας.

Η ανάλυση της εξόδου γραφικών φτάνει τα 1080p, είναι δηλαδή High Definition. Το iPad 2, εκτός από το accelerometer έχει και γυροσκόπιο 3 αξόνων, το ίδιο που πρωτοεμφανίστηκε στο iPhone 4 και στο iPod Touch 4G.

Συνημμένη εικόνα: monthly_05_2011/post-3-0-75823100-1304987525.jpg
Από πλευράς software, το iPad 2 έχει ό,τι και το iPad και... ακόμα περισσότερα. Στο App Store υπάρχουν νέες εφαρμογές ειδικά για το iPad 2, όπως είναι τα GarageBand και μια ανανεωμένη έκδοση του iMovie, για επεξεργασία μουσικής και video ταυτόχρονα. Με το iMovie μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά video με εφέ, αφηγήσεις, μουσική υπόκρουση και transitions.

Το iPad 2 μπορεί, όπως και το iPad, να χρησιμοποιηθεί σαν e-reader, μέσω της εφαρμογής iBooks που θα βρείτε προεγκατεστημένη. Δίνει τον ρεαλισμό ενός βιβλίου με ξεφύλλισμα σελίδων και σελιδοδείκτες.

Όπως και το iPad, έτσι και το iPad 2, όσον αφορά την ασύρματη συνδεσιμότητά του, διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η μία υποστηρίζει μόνο Wi-Fi, ενώ η άλλη έχει και Wi-Fi και 3G.

To 3G μοντέλο με μια κάρτα SIM και ενεργοποιημένες υπηρεσίες 3G, θα σας δώσει πρόσβαση στο Internet εκεί όπου δεν υπάρχει Wi-Fi. Επίσης το 3G βελτιώνει την ακρίβεια του assisted GPS (A-GPS), καθώς χρησιμοποιεί τις τοποθεσίες των κεραιών του δικτύου κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό του ακριβούς σας στίγματος.

Τι ανάλυση έχουν οι κάμερες του iPad 2; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα που κάνουν πολλοί, καθώς η Apple δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τις αναλύσεις τους. Η μία κάμερα λαμβάνει φωτογραφίες του 1 Megapixel και η άλλη 0.7. Ίσως μικρή ανάλυση αλλά ίσως δεν ενδιαφέρει πολλούς, αφού είναι μάλλον απίθανο να το χρησιμοποιήσουν μια συσκευή σαν το iPad 2 για λήψη φωτογραφιών. Video πάντως γράφει σε ανάλυση High Definition στα 30 fps κι αυτό ακούγεται καλό.



Motorola Xoom

Συνημμένη εικόνα: monthly_05_2011/post-3-0-17141300-1304987329.jpg
Το Motorola Xoom είναι το πρώτο tablet που έκανε την εμφάνισή του στην αγορά με λειτουργικό σύστημα Android έκδοσης 3.0. Αυτό το καθιστά το πρώτο gadget με έκδοση του Android που είναι σχεδιασμένη ειδικά για tablet υπολογιστές, καθώς οι προηγούμενες εκδόσεις κανονικά αφορούν κινητά τηλέφωνα, συνεπώς δεν παρέχουν όλες τις επιλογές χρηστικότητας και λειτουργικότητας που αναζητεί κάποιος από ένα tablet.

Χωρίς αμφιβολία, το Motorola Xoom είναι ένα αρκετά εξελιγμένο και ποιοτικό gadget, που σε όλους τους τομείς φτάνει κοντά στο άριστα. Έχει βασική κάμερα 5 Megapixels και μια δεύτερη στα 2 Megapixels, εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 32 GB (με επόμενη αναβάθμιση λογισμικού θα επιτρέπει και ανάγνωση καρτών μνήμης), μνήμη RAM 1 GB, ακόμα και υποστήριξη υπηρεσιών δεδομένων 4G, όταν η τεχνολογία LTE κάνει την επίσημη έναρξή της.

Εξαιρετική είναι και η αυτονομία της μπαταρίας, που με μέση χρήση φτάνει ακόμα και τις 10 ώρες, από τους καλύτερους χρόνους που έχουμε συναντήσει σε tablets.

Η εντυπώσεις που μας άφησε το Motorola Xoom είναι αρκετά καλύτερες ακόμα κι από το iPad 2 ενώ και η ταχύτητα απόκρισής του και η ευχρηστία του πλησιάζουν το τέλειο.

Συνημμένη εικόνα: monthly_05_2011/post-3-0-92731400-1304987656.jpg

Το λειτουργικό σύστημα Android 3.0 παρέχει ένα ευχάριστο, εύχρηστο και ταχύτατο περιβάλλον για tablets, μπορείτε να τρέξετε όλες τις εφαρμογές που τρέχουν και σε προηγούμενες εκδόσεις του, ενώ υπάρχει δυνατότητα να βάλετε widgets και μικροεφαρμογές σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας εργασίας.

Με μια πρώτη ματιά, το Motorola Xoom φαίνεται μικρότερο από το iPad, παρόλο που έχουν και τα δύο οθόνη 10,1 ιντσών. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του Xoom δεν ξεπερνούν τα 249,1×167,8×12,9 χιλιοστά. Το μέγεθός του δεν επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό με το ένα χέρι, αλλά από ένα tablet τέτοιων δυνατοτήτων δεν μπορεί να έχει κάποιος μεγάλες απαιτήσεις σ’ αυτό τον τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι και το βάρος του. Το Xoom δεν είναι ελαφρύ και θα πρέπει αυτό να το έχουμε κατά νου. Το βάρος του φτάνει τα 730 γραμμάρια, σε σχέση με τα 550-680 ανταγωνιστικών tablets.

Ο επεξεργαστής του είναι ο διπλοπύρηνος Nvidia Tegra 2 με ταχύτητα 1 GHz ανά πυρήνα. Κατά τις δοκιμές μας, παιχνίδια όπως το Angry Birds που σε άλλα tablets παρουσιάζουν στιγμιαίες καθυστερήσεις, στο Xoom έτρεξαν ταχύτατα και χωρίς την παραμικρή διακοπή.

Ο γρήγορος επεξεργαστής και η RAM 1 GB βοηθούν σημαντικά και την ταχύτητα του browsing, γιατί εκτός από την ταχύτητα σύνδεσης στο Internet, εκεί παίζει ρόλο και το hardware. Καλύτερος επεξεργαστής και RAM επιταχύνουν το rendering των σελίδων αλλά και την επεξεργασία κώδικα Javascript που υπάρχει σ’ αυτές.

Συνημμένη εικόνα: monthly_05_2011/post-3-0-88619700-1304987616.jpg

Ο Web browser του Xoom θυμίζει browser για desktop υπολογιστές, με άνοιγμα πολλαπλών καρτελών οι τίτλοι των οποίων είναι πάντα ορατές. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πατάτε κάποια επιλογή για να δείτε τις άλλες διαθέσιμες καρτέλες και να κάνετε εναλλαγή μεταξύ τους.

Η οθόνη του είναι σε θέση να προβάλει video high definition ανάλυσης 1080p και προσφέρει υψηλή ζωντάνια χρωμάτων.

Τα 32 GB του αποθηκευτικού χώρου του μάλλον δύσκολα θα καταφέρετε να τα γεμίσετε. Εμείς πάντως αποθηκεύαμε συνέχεια videos, τραγούδια, φωτογραφίες και εκατοντάδες εφαρμογές και παιχνίδια από το Android Market και μετά βίας καταφέραμε να γεμίσουμε τα 8 από τα 32 GB.

Ουδέν καλόν αμιγές κακού μάλλον είναι η φράση που ταιριάζει σ’ αυτή την περίπτωση, καθώς φαίνεται ότι και το Xoom έχει τις ελλείψεις του, δεν είναι τέλειο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα Android tablets, το Motorola Xoom διαπιστώσαμε ότι δεν φορτίζει κατά τη σύνδεση μέσω USB σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνεπώς, αν πρόκειται να ταξιδέψετε μη βασιστείτε στη δυνατότητα φόρτισης μέσω υπολογιστή, γιατί αυτή δεν γίνεται. Πάρτε μαζί σας και τον φορτιστή και καλού κακού… και ένα πολύπριζο.

Το Motorola Xoom έχει στα πλάγιά του τα απαραίτητα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου, καθώς και ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

Όσον αφορά τις θύρες επικοινωνίας, έχει μια HDMI που εξάγει εικόνα High Definition σε τηλεοράσεις και οθόνες, κάνοντας mirroring των ενδείξεων της ενσωματωμένης οθόνης του. Δηλαδή ό,τι βλέπετε στην οθόνη του Xoom θα εμφανίζεται και στην οθόνη όπου το έχετε συνδέσει.

Το Xoom έρχεται με αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, όπως Web browser, YouTube, Gmail, χάρτες, music & video player και βέβαια, όπως σε κάθε Android tablet, μπορείτε να περιηγηθείτε στο Android Market για να κατεβάσετε πολλές ακόμα δωρεάν μέσα από μια ευρεία γκάμα χιλιάδων εφαρμογών και παιχνιδιών.
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Αφιερώματα"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Αφιερώματα"
ARTICLES
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
· How is collagen produced: Amino acids and the roles of vitamin C and copper
· The Grasshopper plot
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Ασθενής βροχή
7.4 °C 81%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2024 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies