ΚΑΙΡΟΣ · LIVE22.6°CΣχεδόν αίθριος46% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η Ευρώπη αποφασίζει αν θα χρηματοδοτήσει ρομπότ στον Άρη

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 254

Λίγες εβδομάδες μετά τη συντριβή του ρομπότ Schiaparelli στον Άρη, οι ευρωπαίοι υπουργοί Επιστήμης καλούνται να αποφασίσουν αν θα διαθέσουν ακόμα 400 εκατομμύρια ευρώ για το ExoMars Rover, ένα εξάτροχο ρομπότ που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Το Schiaparelli, σχεδιασμένο ως πρόβα για την αποστολή του πολύ μεγαλύτερου τροχοφόρου ρομπότ, έφτασε στον Άρη μαζί με τον δορυφόρο TGO, ο οποίος τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο σκέλος της διπλής ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars.

Το επόμενο σκέλος αφορά ένα ρομπότ, βάρους περίπου 200 κιλών, το οποίο θα εξετάσει για πρώτη φορά το υπέδαφος του Άρη χρησιμοποιώντας γεωτρύπανο. Η ιδέα είναι ότι το υπέδαφος θα μπορούσε να διατηρεί ίχνη ζωής τα οποία θα είχαν εξαφανιστεί εδώ και καιρό από την επιφάνεια εξαιτίας της ακραίας ακτινοβολίας που δέχεται ο πλανήτης.

Το ρομπότ, το οποίο ήδη συναρμολογείται στη Βρετανία, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με ρωσικό πύραυλο και να προσεδαφιστεί με ένα επίσης ρωσικό σύστημα, βασισμένο στο άτυχο Schiaparelli.

Στην επόμενη συνάντηση της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας, οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν το επιπλέον κονδύλι.

Σύμφωνα με το BBC, η πρόταση φαίνεται να έχει τη στήριξη των περισσότερων χωρών-μελών, αν και το συνολικό κόστος της διπλής αποστολής ExoMars θα ξεπεράσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον αρχικό προϋπολογισμό του ενός δισ. ευρώ.

Λόγω του κόστους, το συμβούλιο των υπουργών έχει ήδη λάβει απόφαση να μην εξοπλίσει το ρομπότ με σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Στη συνάντηση στη Λουκέρνη θα εξεταστούν επίσης η συνέχιση της συμμετοχής της Ευρώπης στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καθώς και η ανάπτυξη νέων δορυφόρων γεωσκόπησης.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 22.6 °C · 46%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies