Τα χρώματα επηρεάζουν τη γεύση!
Ημερομηνία:
7/1/2013, 21:18 - Εμφανίσεις: 580
Το σεÏβίÏισμα γεÏματος ή Ï€Î¿Ï„Î¿Ï ÏƒÎµ διαφόÏων χÏωμάτων σεÏβίτσια ή ποτήÏια επηÏεάζει τη γεÏση του, υποστηÏίζουν βÏετανοί και ισπανοί επιστήμονες.
Σε πειÏάματα που Ï€Ïαγματοποίησαν οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια της ΟξφόÏδης και της ΒαλÎνθια, Ï€ÏοσÎφεÏαν σε 57 εθελοντÎÏ‚ ζεστή σοκολάτα σε πλαστικά χÏωματιστά φλιτζανάκια λευκοÏ, μπεζ, ποÏτοκαλί ή κόκκινου χÏώματος. ΚατÎληξαν στο συμπÎÏασμα, ότι όσοι είχαν πιει το Ïόφημα σε ποÏτοκαλί και μπεζ φλιτζάνι είχαν δηλώσει ότι είχε πιο καλή γεÏση, συγκÏιτικά με όσους το είχαν πιει σε κόκκινο ή λευκό φλιτζάνι.
ΑναλυτικότεÏα κατά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, η σοκολάτα που είχε σεÏβιÏιστεί σε ποÏτοκαλί και μπεζ φλιτζάνια είχε πιο καλή γεÏση, με τα ποÏτοκαλί να αναδεικνÏουν πεÏισσότεÏο τη γεÏση της σοκολάτας και τα μπεζ να ενισχÏουν το άÏωμα και τη γλυκÏτητά της. Αντίθετα, η σοκολάτα των λευκών φλιτζανιών χαÏακτηÏίστηκε ως η χειÏότεÏη.
Τα ευÏήματα των ειδικών παÏουσιάζονται στο επιστημονικό Îντυπο «Journal of Sensory Studies».
-
|
|
|