Τα χρώματα επηρεάζουν τη γεύση! Ημερομηνία:
7/1/2013, 21:18 - Εμφανίσεις: 579
Το σερβίρισμα γεύματος ή ποτού σε διαφόρων χρωμάτων σερβίτσια ή ποτήρια επηρεάζει τη γεύση του, υποστηρίζουν βρετανοί και ισπανοί επιστήμονες.
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Βαλένθια, προσέφεραν σε 57 εθελοντές ζεστή σοκολάτα σε πλαστικά χρωματιστά φλιτζανάκια λευκού, μπεζ, πορτοκαλί ή κόκκινου χρώματος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι είχαν πιει το ρόφημα σε πορτοκαλί και μπεζ φλιτζάνι είχαν δηλώσει ότι είχε πιο καλή γεύση, συγκριτικά με όσους το είχαν πιει σε κόκκινο ή λευκό φλιτζάνι.
Αναλυτικότερα κατά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, η σοκολάτα που είχε σερβιριστεί σε πορτοκαλί και μπεζ φλιτζάνια είχε πιο καλή γεύση, με τα πορτοκαλί να αναδεικνύουν περισσότερο τη γεύση της σοκολάτας και τα μπεζ να ενισχύουν το άρωμα και τη γλυκύτητά της. Αντίθετα, η σοκολάτα των λευκών φλιτζανιών χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη.
Τα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Sensory Studies».