Αγροτικές επιδοτήσεις: Προσυμπληρωμένες αιτήσεις με ΑΦΜ, ΙΒΑΝ, ΚΑΔ και περιορισμός των μεσαζόντων Ημερομηνία:
Σήμερα 3/7/2026, 07:24 - Εμφανίσεις: 7
Προσυμπληρωμένες θα είναι από φέτος οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ 2026, τις οποίες θα χορηγεί η ΑΑΔΕ μετά τη μεταφορά σε αυτήν του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Oπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτη Σχοινά, στις νέες αιτήσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία από ΑΦΜ, ΙΒΑΝ, ΚΑΔ και επίσημα μητρώα.
Επιπλέον, θα αντλούνται δεδομένα από το ΥΠΑΑΤ, το myData, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) και το Κτηματολόγιο, ενώ θα ελέγχονται τα τιμολόγια, οι εκμεταλλεύσεις, τα αγροτεμάχια και οι εξουσιοδοτήσεις, αξιοποιώντας το ενημερωμένο γεωχωρικό υπόβαθρο της περιόδου 2024-2025.
«Η νέα αίτηση σημαίνει λιγότερα λάθη πριν την υποβολή, λιγότερες διορθώσεις μετά, πιο αξιόπιστη και ταχύτερη αξιολόγηση» δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής και επισήμανε ότι ο νέος μηχανισμός «ανοίγει το παιχνίδι» καθώς δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να επιλέξουν τον συνεργάτη με τον οποίο θα κάνουν την αίτηση.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ο ρόλος των μεσαζόντων και ειδικά των ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), που εντοπίστηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου των αγροτικών επιδοτήσεων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με με το ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι 1.151 περιπτώσεις θεωρούνται «ύποπτες», έχουν εντοπιστεί πέντε εγκληματικές οργανώσεις και έχει προσδιοριστεί εκτιμώμενη ζημία 69 εκατ.
ευρώ.
Σε σύνολο, ερευνώνται 2.900 μοναδικές υποθέσεις κατάχρησης αγροτικών πόρων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Η υποβολή των νέων αιτήσεων πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου και η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ανακοινωθούν κίνητρα για την επιβράβευση όσων υποβάλουν τις αιτήσεις τους νωρίς.
Eνα από τα κίνητρα πρόκειται να είναι και η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβ...