Αεροπορικό σοκ: Η Ευρώπη ξεμένει από καύσιμα, οι εταιρείες καθηλώνουν τα αεροπλάνα Ημερομηνία:
Σήμερα 17/4/2026, 20:20 - Εμφανίσεις: 11
Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία βιώνει αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή κρίση, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα τις συνήθεις λειτουργικές αρρυθμίες του παρελθόντος.
Αυτό που εκτυλίσσεται από τα μέσα Απριλίου δεν είναι απλώς μια αναταραχή στον προγραμματισμό, αλλά ένας υπαρξιακός κίνδυνος για τις ίδιες τις πτήσεις.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η εμπλοκή του Ιράν, με το συνεπακόλουθο μπλοκάρισμα των προμηθειών πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, έχουν πυροδοτήσει μια αλληλουχία που χτυπάει τις αερομετακινήσεις στον σκληρό τους πυρήνα: την κηροζίνη.
Με τις τιμές των αεροπορικών καυσίμων να έχουν υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της σύγκρουσης, ο λογαριασμός πλέον δεν βγαίνει, οδηγώντας σε εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων και την καθήλωση ολόκληρων στόλων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Η δραματική προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Το σήμα κινδύνου ήρθε με τον πιο επίσημο και ηχηρό τρόπο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του την Πέμπτη στο Associated Press, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, σκιαγράφησε μια αποκαρδιωτική εικόνα, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ».
Το νούμερο που προκάλεσε τον μεγαλύτερο πανικό στην αγορά αφορά τα στρατηγικά αποθέματα.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του IEA, η Ευρώπη διαθέτει αυτή τη στιγμή επάρκεια σε καύσιμα αεροσκαφών που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της για «ίσως περίπου 6 εβδομάδες», εφόσον η τροφοδοσία παραμείνει μπλοκαρισμένη.
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν το Στενό του Ορμούζ –το σημαντικότερο ενεργειακό πέρασμα του πλανήτη– δεν ανοίξει άμεσα [σήμερα έγινε, αλλά το Ιράν απειλεί να το κλείσει ξανά], «θα ακούσουμε σύντομα την είδηση ότι κάποιες από τις πτήσεις από την πόλη Α προς την πόλη Β ενδέχεται να ακυρωθούν αποκλειστικά λόγω έλλειψης καυσίμων αεροσκαφών».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Ο Μπιρόλ τόνισε ότ...