Κρασί επιδορπίου: Η επιστροφή του στο τραπέζι – Η νέα μόδα Ημερομηνία:
Σήμερα 26/12/2025, 10:04 - Εμφανίσεις: 7
Για δεκαετίες, το λεγόμενο κρασί επιδορπίου «κουβαλούσε» το στίγμα του «πολύ γλυκού», ενώ για πολλούς καταναλωτές, ήταν απλώς ξεπερασμένα ή συνδεδεμένα με φθηνές επιλογές χαμηλής ποιότητας.
Σήμερα όμως, μια νέα γενιά εστιατορίων –κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες– επαναφέρει δυναμικά το γλυκό κρασί στο προσκήνιο, μετατρέποντάς το σε εργαλείο εμπειρίας, πολυτέλειας και κερδοφορίας.
Στο Manhatta, ένα από τα γνωστά εστιατόρια της Νέας Υόρκης που συμπεριλαμβάνονται στον όμιλο Union Square Hospitality Group, τα κρασιά επιδορπίου δεν κρύβονται πια σε μια ξεχασμένη σελίδα της λίστας κρασιών.
Αντίθετα, πορτογαλικές Μαδέρες, γαλλικά Sauternes και ουγγρικά Tokaji έχουν βρει τη θέση τους απευθείας στο μενού επιδορπίων, προσφερόμενα σε ποτήρι.
Περίπου τα δύο τρίτα των μενού εκλεκτών εστιατορίων περιλαμβάνουν κρασί επιδορπίουgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Τα σωστά κρασιά μπορούν να σταθούν απέναντι στη λιπαρότητα ενός κέικ ή μιας κρεμ μπρουλέ», εξηγεί στο Bloomberg, ο διευθυντής κρασιών του εστιατορίου, Sydney Fusto.
Τα επιδόρπια κρασιά, που ορισμένες φορές ονομάζονται «κρασιά πουτίγκας» στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γλυκά κρασιά που συνήθως σερβίρονται με επιδόρπιο.
Τα 2/3 των μενού περιλαμβάνουν κρασί επιδορπίου Η ζήτηση κορυφώνεται τους κρύους μήνες, όταν οι πελάτες ψάχνουν πιο «ζεστές» και γλυκές γεύσεις.
Οι τιμές ποικίλλουν σημαντικά: από 18 έως και 295 δολάρια το ποτήρι.
Παρ’ όλα αυτά, τα γλυκά κρασιά προσφέρουν κάτι μοναδικό – τη δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς ένα εξαιρετικά παλαιωμένο κρασί σε προσιτή τιμή.
Ένα ποτήρι Μαδέρας του 1989 θα μπορούσε να στοιχίζει 50 δολάρια, την ώρα που ένα αντίστοιχης παλαίωσης κόκκινο κρασί θα απαιτούσε χιλιάδες δολάρια για ένα ολόκληρο μπουκάλι.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Όπως προκύπτει από στοιχεία της Datassential, περίπου τα δύο τρίτα των μενού εκλεκτών εστιατορίων περιλαμβάνουν κρασί επιδορπίου.
Την ίδια στιγμή όμως, η κατανάλωση αλκοόλ συνολικά μειώνεται: μόλις το 54% των ενηλίκων ...