Επικουρικές συντάξεις: Χωρίς αυξήσεις και με το σταγονόμετρο η απονομή τους Ημερομηνία:
Σήμερα 20/9/2025, 08:28 - Εμφανίσεις: 7
Στον «πάγο» επί 15 χρόνια βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις (μετά και τις μειώσεις των μνημονίων) για 1,3 εκατομμύριο ασφαλισμένους, παρόλο που εμφανίζει πλεόνασμα ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ).
Μάλιστα η αναμονή έκδοσης των επικουρικών αγγίζει ακόμα και τα τρία χρόνια, ενώ υπόκεινται και αυτές σε διπλή φορολόγηση με 10% λόγω ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) για μεικτά ποσά πάνω από 300 ευρώ.
Από τις αρχές του 2015 εφαρμόζεται διπλός τρόπος υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις Τονίζεται ότι στις επικουρικές συντάξεις δεν δίδονται αυξήσεις, όπως στις κύριες – λόγω ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι μόνο με πλεόνασμα στον κλάδο επικούρησης του ΕΦΚΑ (το ΕΤΕΑΕΠ) θα ξεπαγώσουν οι παλιές επικουρικές συντάξεις.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2015 και μετά ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων έγινε δυσμενέστερος για τους νέους συνταξιούχους.
Ετσι από 1/1/2015 εφαρμόζεται διπλός τρόπος υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις.
Για τα έτη ασφάλισης ως το 2014, η επικουρική σύνταξη διαφαίνεται με συντελεστή 0,45% ανά έτος και με βάση τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν οι ασφαλισμένοι από το 2002 ως το 2014.
Για τα έτη από το 2015 και μετά μετρούν οι εισφορές και η ηλικία συνταξιοδότησης.
Οσο περισσότερες είναι οι εισφορές και όσο πιο αργά (προς τα 67) βγαίνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επικουρική του.
Συντάξεις: Αντικατάσταση Στο τμήμα σύνταξης για τα έτη ως το 2014 επιβάλλεται μείωση 6% ως 30% στην επικουρική όταν ο ασφαλισμένος αποχωρεί με καθεστώς μειωμένης σύνταξης.
Αντίθετα, για τα έτη από 2015 και μετά η ποινή πρόωρης εξόδου «αντικαταστάθηκε» από τους συντελεστές μείωσης των επικουρικών σε συνάρτηση με την ηλικία αποχώρησης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Εν τω μεταξύ παρά τα πλεονάσματα το αρμόδιο υπουργειο Εργασίας δεν προχωρεί σε αυξήσεις στις επικουρικές.