Θησαυρίζουν από τον πόλεμο οι ολιγάρχες στην Ουκρανία - Η διαφθορά πίσω από τα αμύθητα κέρδη τους Ημερομηνία:
24/7/2025, 06:16 - Εμφανίσεις: 14
Η Ουκρανία ήταν ευρέως αναγνωρισμένη ως η πιο διεφθαρμένη χώρα ακόμα και πριν από τον πόλεμο τη Ρωσία, αλλά από τότε που ξέσπασε η σύρραξη και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει στη χώρα, η διαφθορά έχει ακμάσει όπως ποτέ άλλοτε.
Η ελβετική εφημερίδα Neue Züricher Zeitung περιγράφει λεπτομερώς πώς μια κλίκα ολιγαρχών, πολλοί από τους οποίους πρόσκεινται στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν θησαυρίζει από τον πόλεμο.
«Αυτοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες επωφελούνται εκπληκτικά από τη σύρραξη, ενώ παράλληλα είναι πατριδοκάπηλοι, φιλοδυτικοί και πολύ διακριτικοί», έγραψε ο ανταποκριτής της ελβετικής Neue Züricher Zeitung (NZZ) στο Κίεβο, Γκιγιόμ Πτακ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Με άλλα λόγια, αντί να κάνουν επίδειξη με σπορ αυτοκίνητα, αυτοί οι νέοι ολιγάρχες γνωρίζουν ότι πρέπει να κρατήσουν τον πλούτο τους κρυμμένο εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου.
Η εφημερίδα περιγράφει 5 άτομα που έχουν επωφεληθεί στο έπακρο.
«Ο πόλεμος, ο οποίος έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο του, αποδεικνύεται ότι είναι ένας κερδοφόρος τομέας για επιχειρηματίες όπως οι Άντρι Στάουνιζερ, Άντρι Κομπολέφ, Ολεξάντερ Χερέχα, Άντρι Κολοντιούκ και Βασίλ Χμελνίτσκι.
Η NZZ γράφει ότι αυτή η νέα γενιά ολιγαρχών δεν είναι σαν την παλιά και προσθέτει με νόημα ότι «τα ηνία τα βαστάει ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι»googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η εν λόγω πεντάδα (και όχι μόνο) έχει εδραιωθεί στην οικονομία του πολέμου, επενδύοντας στην ανοικοδόμηση όσων ο ρωσικός στρατός καταστρέφει ξανά και ξανά.
Κερδίζει μια περιουσία σε στρατηγικούς τομείς όπως ο εφοδιασμός, η ενέργεια ή τα δομικά υλικά.
Κλασικοί κερδοσκόποι του πολέμου; Σίγουρα.
Αλλά όχι εντελώς», γράφει η ελβετική εφημερίδα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Πλουτίζουν ολοένα και περισσότερο παρεισφρέοντας σε στρατηγικούς τομείς.
Ενώ αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί κλασική κερδοσκοπία από τον πόλεμο, κρίνεται και με άλλο τρόπο...