Γιατί χάνουμε σχεδόν 500 συνανθρώπους μας κάθε χρόνο; Ημερομηνία:
Σήμερα 17/7/2025, 06:12 - Εμφανίσεις: 11
«Υπάρχει μόνο ένα πραγματικά σοβαρό φιλοσοφικό ερώτημα, κι αυτό είναι η αυτοκτονία.
Το να κρίνει κανείς αν η ζωή αξίζει ή δεν αξίζει να βιώνεται σημαίνει ότι απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας».
Έτσι ξεκινά το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου» του Αλμπέρ Καμύ.
Οι απαντήσεις δεν είναι προφανείς, όμως η ψυχιατρική κοινότητα συμφωνεί ότι ο θάνατος από αυτοκτονία θα μπορούσε να αποφευχθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
«Η αυτοκτονία θα μπορούσε να προληφθεί σε ποσοστό 90-95%, ενώ τις μισές φορές γνωρίζουμε ότι επίκειται η αυτοκτονία ενός ατόμου», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «Κλίμακα».
Στις περισσότερες περιπτώσεις, πίσω από την αυτοκτονική συμπεριφορά κρύβεται η κατάθλιψη, που αποτελεί παγκόσμια μάστιγα.
«H αυτοκτονία είναι μια μεγάλη ελευθερία, καθώς αποφασίζεις για την τύχη σου.
Όμως είναι μια τελεσίδικη λύση σε μια παροδική κατάσταση, όπως είναι μια έντονη κατάθλιψη», λέει ο Παύλος Σακκάς, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.
Χαρακτηρίζει την κατάθλιψη παροδική, καθώς η δημιουργία των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από τη δεκαετία του 1960 δείχνει ότι είναι μια νόσος που αντιμετωπίζεται και ξεπερνιέται.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Στην Ελλάδα, οι αυτοκτονίες είναι λίγες συγκριτικά με τις περισσότερες άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (2021), στην Ελλάδα καταγράφονται 4,2 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα, με τη χώρα μας να είναι στην προτελευταία θέση της ΕΕ, πάνω μόνο από την Κύπρο.
Όμως, ακόμα και έτσι, η αυτοκτονία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς σχεδόν 500 άτομα αφαιρούν κάθε χρόνο τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει υποκαταγραφή του φαινομένου κατά 20-30%, εξαιτίας του στίγματος που φέρει.
Αν η καταγραφή ήταν πλήρης, οι αυτοκτονίες θα ήταν κοντά στις 600 το χρόνο.
Αυξητική τάση την τελευταία 15ετία «Κάποτε είχαμε ελλιπή στοιχεία για τις αυτοκτονίες, κ...