ΕΕ: Ξεκινά η επαλήθευση ηλικίας στην Ελλάδα και ακόμα 4 χώρες για ένα ασφαλές διαδίκτυο Ημερομηνία:
14/7/2025, 21:16 - Εμφανίσεις: 10
Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δανία και η Ελλάδα θα δοκιμάσουν ένα σχέδιο για μια εφαρμογή επαλήθευσης της ηλικίας για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, δήλωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των παιδιών, όπως μετέφερε το Reuters.
Το στήσιμο για την εφαρμογή επαλήθευσης της ηλικίας βασίζεται στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με το ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος.
Οι πέντε χώρες μπορούν να προσαρμόσουν το μοντέλο σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους, να το ενσωματώσουν σε μια εθνική εφαρμογή ή να το διατηρήσουν χωριστά.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δημοσίευσε επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ανηλίκων στο πλαίσιο της συμμόρφωσής τους με την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) του μπλοκ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η νομοθεσία-ορόσημο, η οποία μπήκε σε εφαρμογή πέρυσι, απαιτεί από τις Alphabet’s, Meta Platforms, ByteDance (TikTok) και άλλες διαδικτυακές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου.
Τι πρέπει να κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ασφαλές διαδίκτυο Η X του Elon Musk, η TikTok, το Facebook και το Instagram της Meta και αρκετοί ιστότοποι με περιεχόμενο για ενήλικες βρίσκονται επί του παρόντος υπό διερεύνηση από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αναφορικά με το κατά πόσον συμμορφώνονται με την DSA.
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δήλωσαν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν τον εθιστικό σχεδιασμό, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, το επιβλαβές περιεχόμενο και την ανεπιθύμητη επαφή από αγνώστους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίζουν τις πρακτικές που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο», ανέφ...