Τουρκία: Αύξηση 15% των τελών στα Στενά του Βοσπόρου Ημερομηνία:
Σήμερα 17/6/2025, 01:52 - Εμφανίσεις: 9
Στο πλαίσιο σταδιακής αναθεώρησης των ναυτιλιακών τιμολογίων, που ξεκίνησε το 2022, η Τουρκία προχωρά σε αύξηση από την 1η Ιουλίου κατά 15%, στα 5,83 δολάρια ανά καθαρό τόνο, στα τέλη που επιβάλλονται σε πλοία με ξένη σημαία, που διέρχονται από τα Τουρκικά Στενά χωρίς στάση σε εγχώριο λιμένα.
Όπως επισημαίνει το γραφείο Ο.Ε.Υ.
Άγκυρας, ο καθορισμός των βασικών τελών ορίζεται δυνάμει της Σύμβασης του Μοντρέ, αξιοποιώντας ως τιμή αναφοράς «το χρυσό φράγκο», το οποίο από το 1983 έως το 2022 για τον υπολογισμό των τελών, είχε σταθερή τιμή 0,80 δολάρια.
Από το 2022, η «τιμή αναφοράς» υπολογισμού των τελών, έχει αναθεωρηθεί με προεδρικό διάταγμα 4 φορές και έχει αυξηθεί κατά την εν θέματι περίοδο κατά 720%.
Αύξηση τιμών Ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου δήλωσε ότι η εν λόγω αύξηση των τελών διέλευσης πλοίων καθίσταται επιτακτική, δεδομένου ότι η νέα «τιμή αναφοράς» αντικατοπτρίζει τα τελευταία δεδομένα από την αύξηση των τιμών του χρυσού και αποσκοπεί στη διασφάλιση του δίκαιου υπολογισμού των τελών.
Ο ίδιος δήλωσε ότι από το 2022 τα τέλη διέλευσης έχουν αυξηθεί 7,2 φορές και υπογράμμισε ότι μόνο το 2024, από τα 51.058 πλοία που διέσχισαν τα Τουρκικά Στενά, χωρίς στάση σε εγχώριο λιμένα η Τουρκία εισέπραξε 227,4 εκατ.
δολάρια.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Τέλος, ο κ.
Ουράλογλου δήλωσε ότι η αύξηση των εσόδων θα συμβάλλει στην ενίσχυση ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της προστασίας του περιβάλλοντος και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα Τουρκικά Στενά, τα οποία συγκαταλέγονται στις πιο απαιτητικές και επικίνδυνες πλωτούς οδούς στον κόσμο.