Πώς η Κίνα «δέσμευσε» με δισεκατομμύρια χρέους 75 χώρες Ημερομηνία:
27/5/2025, 23:40 - Εμφανίσεις: 27
Με το «πιστόλι στο κρόταφο» βρίσκονται οι πιο ευάλωτες οικονομικές χώρες του κόσμου που καλούνται να επιστρέψουν δυσθεώρητα για τους προϋπολογισμούς τους ποσά στην Κίνα από δάνεια που ως επί το πλείστον τους εκχωρήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής «μια ζώνη και ένας δρόμος».
Αυτό διαφαίνεται από ανάλυση του αυστραλιανού Ινστιτούτου Lowy, ενός thinktank εξωτερικής πολιτικής, την οποία δημοσιεύει ο Guardian, σύμφωνα με την οποία το 2025 οι φτωχότερες 75 χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ρεκόρ χρέους, ύψους 22 δισ.
δολαρίων ΗΠΑ, προς την Κίνα.
«Τώρα, και για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, η Κίνα θα είναι περισσότερο εισπράκτορας χρέους παρά τραπεζίτης στον αναπτυσσόμενο κόσμο», αναφέρουν οι συντάκτες της ανάλυσης.
«Ο δανεισμός της Κίνας έχει καταρρεύσει ακριβώς όταν χρειάζεται περισσότερο, αντί να δημιουργεί μεγάλες καθαρές χρηματοοικονομικές εκροές όταν οι χώρες βρίσκονται ήδη υπό έντονη οικονομική πίεση», επισημαίνουν.
Επιπλέον, η πίεση για την αποπληρωμή αυτού του χρέους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση αυτών των χωρών για την υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η πρωτοβουλία Με 240 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2008 και 2021 η Κίνα επεδίωξε τη διάσωση της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη και ένας δρόμος» (“Belt and Road”), γνωστής και ως «δρόμος του μεταξιού».
Η πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative), παλαιότερα γνωστή ως One Belt One Road (OBOR), είναι μια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Θεωρείται μάλιστα θεμελιώδες κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής του Σι Ζινπίνγκ.
Η πρωτοβουλία ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 2017.
Η κινεζική κυβέρνηση αποκαλεί την πρωτοβουλία «μια προσπάθεια ενίσχυσης της περιφερειακής συνοχής για ένα λαμπρότερο μέλλον».
Ορισμένοι, κυρίως από μη συμμετέχουσες χώρες, το ερμήνευσαν ως σχ...