Έκθεση Eurobank για την αγορά εργασίας: Με «αστερίσκους» η αύξηση της απασχόλησης Ημερομηνία:
14/3/2025, 01:44 - Εμφανίσεις: 47
Η νέα έκθεση της Eurobank για την αγορά εργασίας το 2024, αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, καθώς η ανεργία έχει μειωθεί σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 10,1% από 11,1 το 2023.
Παράλληλα όμως η ανάλυση του ερευνητή οικονομολόγου Κωνσταντίνου Πέππα, χτυπάει το «καμπανάκι», για μια σειρά στρεβλώσεις που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη.
Το πρώτο ανησυχητικό στοιχείο, που έχει εντοπίσει και η σχετική ανάλυση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, είναι ότι παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, έχουν χαθεί περίπου 285.000 θέσεις εργασίας εν συγκρίσει με την περίοδο πριν την κρίση.
Η απώλεια αυτή φαίνεται να έχει λάβει χαρακτηριστικά μονιμότητας και σύμφωνα με τη Eurobank συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού και το brain-drain, τη μετακίνηση εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Μάλιστα το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά τις απώλειες θέσεων εργασίας στις 305.000.
Η πλειονότητα προέρχεται από τον δευτερογενή τομέα (264.000) ενώ πάνω από 75.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από τον πρωτογενή τομέα.
Η μεταποίηση είναι εκείνη που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα – από το οποίο δεν φαίνεται να έχει ανακάμψει μέχρι σήμερα, αφού έχει χαθεί πάνω από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας.
Η μερική κάλυψη των απωλειών από τους παραπάνω κλάδους προέρχεται αποκλειστικά από την αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.
Η αύξηση της απασχόλησης βασίζεται σε κλάδους «χαμηλής προστιθέμενης αξίας και εξειδίκευσης» Απασχόληση «χαμηλής προστιθέμενης αξίας» Το δεύτερο ανησυχητικό εύρημα, που εντοπίζει η Eurobank, είναι ότι η αύξηση της απασχόλησης εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό «σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών ή/και σε κλάδους που είναι διεθνώς εμπορεύσιμοι αλλά σχετικά χαμηλής προστιθέμενης αξίας και εξειδίκευσης».
Η παραπάνω διατύπωση είναι μια διαφορετική εκδοχή της ανάλυσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που αναφέρεται σε μονομερή ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, εις βάρος των άλλων δύο κλάδων.
Πλέον πάνω από το 73% των θέσεων εργασίας αφορά τις υπηρεσίες – έναντι 67% πριν την κρίση.