Πράσινα VS μπλε τιμολόγια ρεύματος – Τι συμφέρει τα νοικοκυριά, τα βήματα για αλλαγή παρόχου Ημερομηνία:
16/2/2025, 15:32 - Εμφανίσεις: 43
Με τις χρηματιστηριακές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί εν συγκρίσει με πέρυσι και την ασιγουριά αναφορικά με την πορεία τους επόμενους μήνες, τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ψάχνουν λύσεις για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η συντριπτική πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών έχουν κάνει συμβάσεις με τους παρόχους ρεύματος για τη χρέωση της κατανάλωσης τους λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ειδικά ή πράσινα τιμολόγια που διαθέτει ο κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πάροχοι διαμορφώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με βάση τη διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Οι απότομες, όμως διακυμάνσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, φέρνουν τα νοικοκυριά προ του διλήμματος: Να παραμείνουν στα πράσινα τιμολόγια ή να αλλάξουν και να επιλέξουν τα μπλε που είναι σταθερά τιμολόγια; Οι χρηματιστηριακές τιμές ενέργειας Οι πάροχοι διαμορφώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με βάση τη διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία στο διάστημα 1 με 15 Φεβρουαρίου η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 147,51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στα 76,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Δηλαδή η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερη πάνω από 90%.
Οι προβλέψεις για τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια είναι αβέβαιες για τους ακόλουθους λόγους: 1.
Η διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω Ουκρανίας 2.
Η μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε κράτη της Ε.Ε.
λόγω του ισχυρού χειμώνα που είχε σαν αποτέλεσμα οι ηλεκτροπαραγωγοί να καταναλώσουν περισσότερο καύσιμο για την παραγωγή ρεύματος που θερμαίνει τα νοικοκυριά.
3.
Η χαμηλή ένταση των ανέμων με αποτέλεσμα τα αιολικά πάρκα στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη να μην παράγουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και άρα να δουλεύουν περισσότερο τα ακριβότερα εργοστάσια φυσικού αερίου.
4.
Η περιορισμένη δυνατότητα των δικτύων στην Ευρώπη να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από χώρα σε χώρα.