Γ. Βουγιουκαλάκης για Κυκλάδες: Τι δήλωσε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα - Δεν ανησυχεί για το Κολούμπο Ημερομηνία:
12/2/2025, 14:36 - Εμφανίσεις: 106
Για την σεισμική ακολουθία που σημειώνεται στις Κυκλάδες μίλησε ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Ηφαιστειολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την παρακολούθηση και εκτίμηση του κινδύνου των ενεργών ηφαιστείων του Αιγαίου.
Ο κ.
Βουγιουκαλάκης ανέλυσε σε ραδιοφωνική εκπομπή, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, το φαινόμενο που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς τις τελευταίες μέρες.
Τα ενεργά ηφαίστεια «Στη Σαντορίνη έχουμε δύο ενεργά ηφαίστεια, οι Καμένες μέσα στην Καλντέρα και το Κολούμπο στον υποθαλάσσιο χώρο.
Οι Καμένες βρίσκονται σε μια κατάσταση ελαφράς διέγερσης από τον Ιούλιο.
Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο, είχε εκδοθεί τότε και ένα αντίστοιχο δελτίο που λέει ότι είναι σε μια διέγερση το ηφαίστειο, ότι το παρακολουθούμε με ένα πολυπαραμετρικό πλήρες δίκτυο και αν οτιδήποτε αλλάξει διαρκώς το βλέπουμε και αν χρειαστεί να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο θα ληφθεί.
Άρα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.
Καμία σχέση με την σεισμική διέγερση που υπάρχει τώρα στην Άνυδρο.
Εμφανίστηκε τον Ιούλιο.
Η διέγερση όπως ξέρετε ξεκίνησε τον Ιανουάριο.
Αυτό λοιπόν είναι ένα σημείο ξεχωριστό.
(…) Όλο αυτό το διάστημα, ούτε ένα επίκεντρο πέφτει μέσα στην Καλντέρα.
Δεν υπάρχει μέσα στην Καλντέρα επίκεντρο.
Υπάρχουν πολύ μικρά επίκεντρα τα οποία από τη δραστηριότητα αυτή που ξεκίνησε τον Ιούλιο και συνεχίζει, δηλαδή σεισμοί, υπάρχουν δύο μεγάλοι που ήταν γύρω στο 3.
Οι σεισμοί που μιλάμε τώρα μέσα στην Καλντέρα δεν τις καταλαβαίνουν ούτε οι κάτοικοι ούτε κανείς.
Είναι 1, ένα και κάτι, ένα παρακάτω.
Για εμάς τους ηφαιστειολόγους είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτοί μας δίνουν πληροφορίες για το αν το ηφαίστειοκαταβάλει προσπάθεια να κάνει κάτι.
Άρα ξεχωρίζουμε το φαινόμενο, τη διαδικασία Καλντέρας, με τη διαδικασία που είναι σε δράση επάνω» εξήγησε αρχικά ο κ.
Βουγιουκαλάκης, σύμφωνα με άρθρο της ΕΡΤ.
«Στο δεύτερο, που επίσης είναι σημαντικό, το Κολούμπο, είναι ένα ηφαίστειο που έχει και αυτό μία ηλικία καμιά 300αριά, ίσως και παραπάνω χιλιάδες χρόνια η βάση του και αναπτύχθηκε έπειτα από την τελευταία έκρηξ...