Λαγκάρντ: Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ Ημερομηνία:
Σήμερα 22/11/2024, 12:40 - Εμφανίσεις: 8
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη δυσκολία της Ευρώπης για καινοτομία και η επιδείνωση του γεωπολιτικού σκηνικού καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο από τότε που εμφανίστηκε στην ίδια εκδήλωση το 2023 με ένα παρόμοιο μήνυμα.
«Από πέρυσι, η φθίνουσα θέση της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας έχει έρθει πιο ξεκάθαρα στο φως», είπε.
«Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι πλέον αδιαμφισβήτητο.
Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει επίσης γίνει λιγότερο ευνοϊκό, με αυξανόμενες απειλές για το ελεύθερο εμπόριο από όλες τις γωνιές του κόσμου».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Από την ομιλία της το 2023, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκτησε τον Λευκό Οίκο, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβιώσει την μακροχρόνια πρωτοβουλία της για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών έχουν ουσιαστικά περιέλθει σε αδιέξοδο.
Τώρα και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, η Γερμανία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν πολιτική στασιμότητα, με το Βερολίνο να οδεύει προς εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής είναι «εξαιρετικά κατακερματισμένες», παρατήρησε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι πέρυσι η ΕΕ είχε 295 τόπους διαπραγμάτευσης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Παράλληλα με τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές διορθώσεις θα ήταν δυνατόν να μιμηθούν την υπερεθνική προσέγγιση δύο επιπέδων που υιοθετείται για τον ανταγωνισμό ή την τραπεζική εποπτεία.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν να σχηματιστεί «ένα ξεχωριστό νομικό καθεστώς της ΕΕ όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν να καθίσουν παράλληλα με τα διάφορα εθνικά καθεστώτα».