ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
|
Κι όμως, τα υποκατάστατα ζάχαρης δείχνουν να αυξάνουν την όρεξη
28/3/2025, 10:36
|
Ένα κοινό τεχνητό γλυκαντικό – η σουκραλόζη – η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί «σύμμαχο» του αδυνατίσματος ως υποκατάστατο της ζάχαρης, φαίνεται αντιθέτως να αυξάνει την όρεξη! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Metabolism». Όπως συγκεκριμένα έδειξε η μελέτη, η σουκραλόζη αυξάνει τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα και το βάρος. Παράλληλα το γλυκαντικό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο υποθάλαμος επικοινωνεί με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η σουκραλόζη δεν αύξανε τα επίπεδα ορμονών οι οποίες προσφέρουν αίσθημα πληρότητας Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – μόνο στις ΗΠΑ περίπου το 40% του πληθυσμού – καταναλώνει σε τακτική βάση υποκατάστατα της ζάχαρης, με σκοπό τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει. «Βοηθούν όμως τελικά αυτές οι ουσίες στη ρύθμιση του σωματικού βάρους; Τι συμβαίνει στο σώμα και στο
Διαβάστε περισσότερα |
|
|
|