ΚΑΙΡΟΣ · LIVE9.9°CΣχεδόν αίθριος66% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η Apple μείωσε κατά 2,7 δισ. δολάρια τους φόρους της το 2026 μέσω Σιγκαπούρης

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 0

Η Apple μείωσε κατά 2,7 δισ. δολάρια τους φόρους της το 2026 μέσω Σιγκαπούρης

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η Apple περιόρισε κατά 2,7 δισ. δολάρια τον φόρο που κατέβαλε το 2026, καθώς κατέγραψε κέρδη στη Σιγκαπούρη. Από τις πρόσφατες γνωστοποιήσεις του τεχνολογικού ομίλου προκύπτει ότι η Σιγκαπούρη προσπέρασε την Ιρλανδία και αποτελεί πλέον το μέρος με το μεγαλύτερο φορολογικό όφελος για την εταιρεία.

Τα στοιχεία υποβλήθηκαν μαζί με την ετήσια έκθεση της εταιρείας, στο πλαίσιο νέων αμερικανικών απαιτήσεων διαφάνειας. Δείχνουν ότι η Apple έκανε χρήση του καθεστώτος φορολογικών κινήτρων της Σιγκαπούρης. Κατά τις εκτιμήσεις των FT, τα κέρδη που καταγράφηκαν εκεί ενδέχεται να έφτασαν τα 50 δισ. δολάρια το 2026.

Η εξοικονόμηση αυτή ήταν υψηλότερη από τα 2,6 δισ. δολάρια που η εταιρεία εξασφάλισε μέσω της Ιρλανδίας, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή της έδρα. Η Apple αρνήθηκε κάθε σχόλιο, σύμφωνα με τους FT.

Ο λογαριασμός των φόρων

Οι αποκαλύψεις φανερώνουν πως οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι συνεχίζουν να αντλούν σημαντικά οφέλη από την καταγραφή κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολογία, μολονότι επί χρόνια καταβάλλονται διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της μεταφοράς κερδών.

Με φορολόγηση όλων των παγκόσμιων κερδών της Apple για το 2026 στον ομοσπονδιακό συντελεστή των ΗΠΑ, δηλαδή 21%, ο φόρος θα έφτανε συνολικά τα 33 δισ. δολάρια. Φέτος η εταιρεία επιβαρύνθηκε με εταιρικούς φόρους 27 δισ. δολαρίων.

Οι Financial Times εξηγούν ότι πολλές αμερικανικές πολυεθνικές δεν πληρώνουν τον ονομαστικό συντελεστή 21% στο σύνολο των εγχώριων εισοδημάτων τους, εξαιτίας εκπτώσεων και φορολογικών πιστώσεων. Η αντιπαραβολή με τον συντελεστή αυτό δείχνει, ωστόσο, ποιες χώρες τους εξασφαλίζουν τα μεγαλύτερα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Οι νέοι λογιστικοί κανόνες των ΗΠΑ επιβάλλουν στις εισηγμένες εταιρείες να αποκαλύπτουν τις περιπτώσεις όπου ο φόρος στα κέρδη τους εκτός χώρας διαφέρει σημαντικά από τον ομοσπονδιακό συντελεστή.

Τι μεταβλήθηκε με τον ελάχιστο φόρο

Μέσω συναλλαγών ανάμεσα σε θυγατρικές, οι πολυεθνικοί όμιλοι μεταφέρουν κέρδη και μετακινούν τη φορολογητέα βάση από χώρες υψηλής φορολογίας σε χώρες με χαμηλότερους συντελεστές.

Οι αντιδράσεις απέναντι στις πρακτικές αυτές κατέληξαν, το 2021, σε συμφωνία υπό τον συντονισμό του ΟΟΣΑ. Προβλέπει ελάχιστο πραγματικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%.

Η Ιρλανδία και η Σιγκαπούρη είναι ανάμεσα στις χώρες που προσχώρησαν στην πρωτοβουλία. Υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η αύξηση της φορολόγησης θα προκαλούσε αποχώρηση πολυεθνικών. Τέτοια εξέλιξη δεν έχει διαπιστωθεί ως τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αντίθετα, οι χώρες αυτές αποκομίζουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Από την Apple, ειδικά, η Σιγκαπούρη άντλησε το 2026 πρόσθετα 2,5 δισ. δολάρια, με τον συμπληρωματικό φόρο που θέσπισε το προηγούμενο έτος για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Μάικ Λιούις, διευθυντής της ερευνητικής δεξαμενής σκέψης TaxWatch, επισήμανε πάντως στους FT ότι ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος ορίζει σχετικά χαμηλό κατώφλι. Έτσι, ορισμένες εταιρείες μπορούν σε σημαντικό βαθμό να συνεχίσουν τις πρακτικές που ακολουθούσαν νωρίτερα.

Κέρδη 9 εκατ. δολαρίων για κάθε εργαζόμενο

Τη συγκέντρωση κερδών στη Σιγκαπούρη αποτυπώνει και η αναλογία τους προς το προσωπικό της Apple.

Στις δύο κύριες εταιρείες που διατηρεί εκεί, τα κέρδη προ φόρων έφταναν περίπου τα 9 εκατ. δολάρια ανά εργαζόμενο το 2024. Είναι το πιο πρόσφατο έτος στο οποίο είναι εφικτός αυτός ο υπολογισμός. Στην Ιρλανδία, ανά εργαζόμενο, τα αντίστοιχα κέρδη ήταν 6 εκατ. δολάρια το 2025. Παγκοσμίως την ίδια χρονιά η αναλογία έμεινε κάτω από το 1 εκατ. δολάρια.

Οι FT επισημαίνουν ότι τόσο μεγάλες διαφορές φανερώνουν πως το μέγεθος του προσωπικού δεν συμβαδίζει με τα κέρδη που συγκεντρώνονται σε αυτές τις δικαιοδοσίες.

Η μεγαλύτερη θυγατρική της Apple στη Σιγκαπούρη δρα ως κόμβος πωλήσεων και μάρκετινγκ. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της, διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναπτύσσει διανοητική ιδιοκτησία.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies