Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων επαναφέρει τον κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς τα χαρτοφυλάκια κρατικού χρέους έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, η Morningstar DBRS υπολογίζει ότι η σχέση μεταξύ κρατών και τραπεζών είναι πλέον λιγότερο άμεση και ότι οι επιπτώσεις από μια νέα περίοδο κρατικής πίεσης παραμένουν διαχειρίσιμες, χάρη στην ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, την πιο καλή εποπτεία και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους.Σύμφωνα με τον οίκο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν τον Ιούνιο του 2026 κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 4,54 τρισ.
ευρώ, από 3,14 τρισ.
ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 44%.
Η έκθεση αυτή αντιστοιχεί πλέον στο 264% των κεφαλαίων CET1, έναντι 214% στο τέλος του 2022, ενώ ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού έχει αυξηθεί στο 14,7%, από 11,6%.
Η μεγαλύτερη έκθεση εν συγκρίσει με τα κεφάλαια καταγράφεται στις πορτογαλικές, ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν το 367%, το 361% και το 342%.
Διαφορετική σύνθεση Παρά την αύξηση των χαρτοφυλακίων, έχει αλλάξει η σύνθεσή τους.
Η Morningstar DBRS επισημαίνει ότι οι τράπεζες εμφανίζουν μικρότερη εξάρτηση από τα ομόλογα της χώρας τους, με το ποσοστό των εγχώριων κρατικών τίτλων στο σύνολο της έκθεσης των τραπεζών της ΕΕ και του ΕΟΧ να έχει υποχωρήσει στο 43% τον Ιούνιο του 2026, από 53% το 2021.
Η διαφοροποίηση αυτή περιορίζει, κατά τον οίκο, τον παραδοσιακό «φαύλο κύκλο» μεταξύ κρατικού και τραπεζικού κινδύνου, αν και δεν τον εξαλείφει.
Το σημείο που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής είναι πλέον η διάρκεια των χαρτοφυλακίων.
Το 46% των κρατικών ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες της ΕΕ/ΕΟΧ τον Ιούνιο είχε διάρκεια άνω των πέντε χρόνων, από 42% το 2019.
Στις ελληνικές τράπεζες το ποσοστό φτάνει το 71%, το υψηλότερο μεταξύ των βασικών τραπεζικών συστημάτων της Ευρώπης.
Αυτό σημαίνει ότι μια παρατεταμένη άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία των τραπεζών στις μεταβολές των τιμών των ομολόγων.document...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































