ΚΑΙΡΟΣ · LIVE27.5°CΣχεδόν αίθριος37% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Media
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Κοινοποίηση στο Facebook

ΝΕΟ Μπλόκο στις περιφερειακές άδειες τηλεόρασης λόγω ΕΣΡ

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 25

 


Μπλόκο στο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαπραγματευτεί τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου ως την Άνοιξη του 2027. Όπως αποκάλυψε η στήλη των “Τυπολογιών” πριν λίγες ημέρες “Το Δ’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας εάν οι αντικαταστάσεις των μελών –η θητεία των οποίων έχει ήδη λήξει– στην ΑΔΑΕ και στο ΕΣΡ γίνουν με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έστω και κατ’ ελάχιστον. Το Δ’ Τμήμα έκρινε όμως ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ πρέπει να λάβει την τελική απόφαση”.

Η παραπομπή της οριστικής απόφασης στην Ολομέλεια του ΣτΕ περιπλέκει την κατάσταση και έχει άμεσες επιπτώσεις στο σχεδιασμό των τηλεοπτικών αδειών για την περιφέρεια. Το ΕΣΡ θα χορηγούσε τις άδειες με βάση τις υπουργικές αποφάσεις για τον αριθμό των αδειών, για την Αττική οι πληροφορίες μιλάνε συνολικά για 12 άδειες, αριθμός ικανός να βολέψει όλους τους τηλεοπτικούς ολιγάρχες-φίλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. (Μαρινάκη, Κουρή, Μπάκος-Καυμενάκης, Αλαφούζος, Κυριακού, Μελισσανίδης).

Με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ όμως η οποιαδήποτε αδειοδότηση κρέμεται σε μια κλωστή καθώς αν κάποιος προσφύγει λόγω “παράνομης” σύνθεσης του ΕΣΡ, η αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών θα καταρρεύσει.

Όπως διαβάσαμε στις “Τυπολογίες” η απόφαση του Δ’ Τμήματος είναι το αποτέλεσμα “προσφυγής της Alter Ego Media εναντίον προστίμου που επιβλήθηκε στο Mega από το ΣτΕ”.

Στην περίπτωση του ΕΣΡ, η απόφαση για τη συγκρότηση της Αρχής προήλθε με 16 ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση, και όχι από 17, που αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των 3/5 του Σώματος.

Με την υπ’ αριθμ. 1083/2026 απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πρόεδρος: Η. Μάζος, Εισηγητής: Ι. Σύμπλης, Σύμβουλος) κρίθηκε, μη οριστικά, ότι: «Η πλειοψηφία που επιβάλλεται από το Σύνταγμα (άρθρο 101Α παρ. 2 εδάφ. Δ’, ε’ και στ’) για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξαρτήτων αρχών, δεν μπορεί να υπολείπεται, ούτε κατ’ ελάχιστον, των 3/5 του συνόλου των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και, επομένως, αν από τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού προκύπτει κλασματικός αριθμός, η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι ίση με τον αμέσως μεγαλύτερο ακέραιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του κλάσματος».

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μιχελάκη από το ΕΣΡ για την K Group του Θοδωρή Κυριακού. Το ΕΣΡ έχει 8 μέλη αντί για 9 και, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε από το Πάσχα να είχε συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να οριστεί νέο μέλος, σε αντικατάσταση του Γιάννη Μιχελάκη, αλλά προφανώς θα εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα των 16 ψήφων, αντί για τους 17. Το κρίσιμο σημείο είναι η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών ανά την Ελλάδα και η επερχόμενη αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και να κριθεί ενδεχομένως άκυρη στο ΣτΕ, λόγω μη νόμιμης συγκρότησης της Αρχής. Αυτό έχει ξαναγίνει στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη χορήγηση των αδειών των σταθμών εθνικής εμβέλειας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω της ΓΓΕΕ και όχι του ΕΣΡ.



Πηγή: greekmme.blogspot.com
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 27.5 °C · 37%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies