ΚΑΙΡΟΣ · LIVE25.8°CΣχεδόν αίθριος32% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Ελλάδα
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Ζαχαρίας Κεσσές: Κρούει τον κώδωνα για διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τις αγωγές Slapp - Οι «παγίδες»

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 123



Η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1069 για την προστασία από τις καταχρηστικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (γνωστές ως SLAPP – Strategic Lawsuits Against Public Participation) αποτελεί κεντρικό βήμα για τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος στην ενημέρωση.

Η Οδηγία υιοθετήθηκε επίσημα από την Ε.Ε. την άνοιξη του 2024 με σκοπό να βάλει «φρένο» σε τακτικές νομικής παρενόχλησης, όπου ισχυρά πρόσωπα, εταιρείες ή πολιτικοί χρησιμοποιούν αβάσιμες ή υπερβολικές αγωγές και μηνύσεις για να εξαντλήσουν οικονομικά και ψυχολογικά δημοσιογράφους, ακτιβιστές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ερευνητές.Η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις στον τομέα αυτό Tο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη ελληνική Βουλή και θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές, πριν τεθεί προς ψήφιση, έρχεται να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία με καθυστέρηση, την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Οι στρατηγικές αγωγές κατά της ενθάρρυνσης συμμετοχής του κοινού έχουν να κάνουν με κάθε πολίτη που συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο, ενώ στη δημόσια διαβούλευση οφείλουν να παρεμβούν ουσιαστικά η ΕΣΗΕΑ και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Το νομοσχέδιο για τις αγωγές SLAPP «εμφανίζει σημαντικές ατέλειες» Ο γνωστός δικηγόρος και συνήγορος θυμάτων παρακολουθήσεων Ζαχαρίας Κεσσές σημειώνει αρχικά πως η πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1069) κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Πάντως, σημειώνει πως «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου εμφανίζει σημαντικές ατέλειες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν πριν από την ψήφισή του, ώστε το νέο πλαίσιο να ανταποκρίνεται πραγματικά στον σκοπό της Οδηγίας».document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Ενδεικτικά αναφέρει: «Το άρθρο 3 εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής τις υποθέσεις ευθύνης των οργάνων του δημοσίου για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας.

Η διατύπωση αυτή δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, καθώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί με τρόπο που να επιτρέπει την παράκαμψη της ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 25.8 °C · 32%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies