Ποιος πληρώνει τελικά τα λάθη στο Κτηματολόγιο; Ημερομηνία:
Σήμερα 23/6/2026, 08:40 - Εμφανίσεις: 26
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώνουν καθημερινά πως τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά στο Κτηματολόγιο.
Αποτελεί ιδιοκτήτες που είτε δήλωσαν κανονικά και σωστά τα ακίνητά τους (προσκομίζοντας τίτλους, τοπογραφικά κ.ά.), είτε δικαιώθηκαν στις Επιτροπές Ενστάσεων ή στις Διευθύνσεις Δασών αλλά τελικά βλέπουν πως οι διορθώσεις δεν έχουν καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο.
Τίθεται έτσι ένα πρώτο ερώτημα: ποιος πληρώνει τελικά τα λάθη του Κτηματολογίου; Η απάντηση διαφέρει ανά περίπτωση.
Άλλη είναι η περίπτωση ενός πρόδηλου λάθους, άλλη ενός ακινήτου που παρουσιάζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» ή μιας λανθασμένης γεωμετρικής αποτύπωσης και άλλη η περίπτωση μιας εγγραφής που σχετίζεται με δασικό χάρτη.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ερώτημα: ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιβαρυνθεί με έξοδα για να διορθώσει λάθη που δεν προκάλεσε ο ίδιος; Αυτό που παρατηρείται σήμερα – στις περισσότερες περιπτώσεις – είναι πως η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων καλείται να πληρώσει δικηγόρο ή μηχανικό, αλλά και δικαστικά έξοδα, ακόμα κι αν δήλωσε σωστά όσα απαιτούνται στοιχεία κατά την κτηματογράφηση.
Και επειδή όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί αίσθημα αδικίας, «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια της τοπογράφου-μηχανικού Γραμματής Μπακλατσή παρουσιάζουν μέσα από 15+2 ερωτήσεις – απαντήσεις όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, και ιδίως πότε και πού πρέπει να πληρώσουν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) 1.
Πότε πρέπει το Κτηματολόγιο να διορθώνει τα στοιχεία χωρίς να χρειάζεται προσφυγή στα δικαστήρια; Η βασική κατηγορία είναι τα πρόδηλα (δηλαδή τα προφανή) σφάλματα.
Αποτελεί λάθη που προκύπτουν καθαρά από τα έγγραφα και δεν απαιτούν δικαστική κρίση για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης.
2.
Σε αυτήν την περίπτωση πώς γίνεται η διόρθωση;document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Η διόρθωση προδήλου σφάλματος γίνεται με αίτηση στο Κτη...