Στενά του Ορμούζ: Οι 60 ημέρες που τρομάζουν τις αγορές - Έρχεται θερμό καλοκαίρι Ημερομηνία:
Σήμερα 26/4/2026, 15:12 - Εμφανίσεις: 29
Με τα Στενά του Ορμούζ να παραμένουν κλειστά και τις ροές να κινούνται σε οριακά επίπεδα, τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων επιχειρούν να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το επόμενο διάστημα.
Δεν εξετάζουν το τέλος της κρίσης, αλλά το τι συμβαίνει από εδώ και πέρα.
Στις Βρυξέλλες, σε διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών, αξιωματούχοι της Κομισιόν και εκπρόσωποι κυβερνήσεων εστιάζουν στις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες, κατά τις οποίες η αγορά θα κληθεί να λειτουργήσει χωρίς κανονικές ροές πετρελαίου και με περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει επάρκεια καυσίμων για να καλυφθεί η ζήτηση χωρίς νέο σοκ.
Οι αποφάσεις πλέον σχετίζονται με ένα χρονικό παράθυρο που ξεκινά στις αρχές Μαΐου και εκτείνεται έως τα μέσα του καλοκαιριού.
Εκεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες εντοπίζεται το πραγματικό επίκεντρο της κρίσης, όταν η αγορά ενέργειας θα λειτουργήσει χωρίς κανονικές ροές, με περιορισμένη παραγωγή και με αυξημένη εξάρτηση από αποθέματα.
Σε αυτό το «κενό», όπως περιγράφεται σε εσωτερικά σημειώματα, θα κριθεί αν η σημερινή αστάθεια θα παραμείνει ή θα εξελιχθεί σε νέο κύμα πίεσης για τις οικονομίες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Το παρασκήνιο αποκαλύπτει ότι η αίσθηση σχετικής σταθερότητας που καταγράφεται αυτή τη στιγμή είναι αποτέλεσμα χρονικής υστέρησης.
Τα φορτία που φτάνουν τώρα στην Ευρώπη είχαν αναχωρήσει πριν την πλήρη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, δημιουργώντας μια προσωρινή «γέφυρα» τροφοδοσίας.
Από τις αρχές Μαΐου και μετά, αν αυτή η ροή εξαντληθεί, το σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα πραγματικά δεδομένα.
Αυτό σημαίνει περιορισμένες νέες εισαγωγές, υψηλό κόστος μεταφοράς και αυξημένο ανταγωνισμό για διαθέσιμες ποσότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, τεχνοκράτες της Κομισιόν αναφέρονται σε ένα «δεύτερο σοκ», το οποίο δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στους δείκτες, αλλά πρέπει να αποτυπωθεί στις πολιτικές αποφάσει...