ΤτΕ-Inflation Monitor: Πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και ΕΕ Ημερομηνία:
20/4/2026, 21:44 - Εμφανίσεις: 28
Σε ρυθμούς πολεμικού εμβατηρίου κινείται το νέο Ιnflation Monitor, το Παρατηρητήριο Πληθωρισμού, που εκδίδει σε μηνιαία βάση η Τράπεζα της Ελλάδας.
Η ανάλυση της ΤτΕ ξεκινά με την παραδοχή ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει εντείνει τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως μέσω των υψηλών τιμών των ενεργειακών εμπορευμάτων.
Οι πιέσεις αυτές έχουν μερικώς αποτυπωθεί στην ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τον εναρμονισμένο ετήσιο πληθωρισμό στο 3,4% τον Μάρτιο, έναντι 2,6% στην Ευρωζώνη.
Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ενδέχεται να είναι πιο έντονα ορατές τον Απρίλιο, καθώς οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά εμπορεύματα θα διαχέονται και στα υπόλοιπα αγαθά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Όπως τονίζει το Inflation Monitor, παραπέμποντας στην τελευταία έκθεση του Ευρωσυστήματος, η Ευρώπη βιώνει επί του παρόντος, ένα πολύ σημαντικό αρνητικό σοκ στην προσφορά ενέργειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο αντίκτυπος αυτού του αρνητικού σοκ στον πληθωρισμό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της σύγκρουσης, τη σοβαρότητά της και τυχόν ζημίες στις δυνατότητες εφοδιασμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Η υψηλότερη εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια, αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη Πιο ευάλωτη στον πληθωρισμό η Ευρωζώνη Όσοι παρακολουθούν καθημερινά τις τιμές ενέργειας, χρειάζονται δραμαμίνες για να ξεπεράσουν τη ναυτία από το διαρκές σκαμπανέβασμα του τελευταίου ενάμιση μήνα.
Οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο και παρά τις έντονες διακυμάνσεις, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό επίσης αναθεωρήθηκαν απότομα προς τα πάνω και παραμένουν στα ίδια αυξημένα επίπεδα, από την έναρξη του πολέμου, σημειώνει η έκθεση Ιnflation Monitor.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Οι αντιδράσεις τ...